prva strana

Utorak, 9. Mart 2021.

Revija KOLUBARA - Decembar 2002 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

VREĆA TESNA, A ROGOVA PUNO

Branko Vićentijević

Decembar će, po tradiciji vaspostavljenoj poslednjih godina, ostati izborni mesec u Srbiji. Ljupka predsednica Narodne skupštine Srbije Nataša Mićić zakazala je za 8. decembar nove predsedničke izbore. Kandidati su Vojislav Koštunica (DSS), Vojislav šešelj (SRS) i Borislav Pelević (SSJ). Neizvesno je da li će se građani odazvati u potrebnom broju, a eventualni drugi krug na programu je 22. decembra.

Za 22. decembar Nataša Mićić zakazala je i dopunske lokalne izbore u ubskoj opštini. Tamnavci će, među prvima u Srbiji, probati blagodeti novog Zakona o lokalnoj samoupravi Srbije. Biraće 40 odbornika za Skupštinu opštine, ne po većinskom već po proporcionalnom sistemu, biraće neposrednim izjašnjavanjem i gradonačelnika. Izabrani odbornici potom će između sebe birati predsednika Skupštine opštine, a gradonačelnik će imenovati Veće opštine, ombudsmana (narodnog advokata), eventualno i opštinskog menadžera. Još uvek je nejasno da li će biti grupisanja političkih partija oko zajedničkih predsedničkih kandidata i lista. Činilo se da bi se na jednoj strani mogli naći DSS, NDS, SPO i Nova Srbija, na drugoj DS, DHSS, DC i PDS, a na trećoj SPS, SRS i eventualno JUL. Jedino su se ubske novodemokrate izjasnile da na lokalne izbore idu same, a neće imati ni svog kandidata za gradonačelnika.

Panorama Uba (Foto: Ljuba Rankovic)

No, kako se izbori primiču apetiti stranaka i pojedinaca u njima rastu, pa je neizvesno da li će DSS ući u koaliciju iz koje će izgleda ispasti i SPO jer traži mnogo mesta na odborničkoj listi. Po prvi put, čini se, šansu imaju i nestranački kandidati. Pre svih gimnazijski profesor i direktor Sava Sarić i Dragiša Janković, u dva mandata predsednik ubske opštine a tri puta republički poslanik SPS u Narodnoj skupštini Srbije. Janković bi, doduše, mogao biti i kandidat socijalista za gradonačelnika, ako prihvati ponudu i ako se socijalisti dogovore. Nejasno je šta će onda raditi Šešeljevi radikali, koji po preporuci Slobodana Miloševića iz Haga očekuju podršku socijalista.