prva strana

Ponedeljak, 6. April 2020.

Revija KOLUBARA - Decembar 2002 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

VIŠE OD IGRE

Iz valjevske Hale sportova

Željko Krstić

Kad bi se reklo da je i politika „jedna od sportskih disciplina”, ličilo bi to na izraubovanu parolu koja se vrti u medijima. Međutim, ono što se dešava van parketa, na sportskim priredbama u valjevskoj Hali sportova sigurno je „više od igre”. Jer, od poznatih faca, na parketu je jedino Duško Đukanović, igrač i trener košarkaša „Metalca”, ali i predsednik Okružnog suda u Valjevu. Svi ostali akteri ove naše priče su u publici.

Naime, posle petooktobarskih dešavanja, u publici se pojavljuju političari različitih boja od kojih jedni sede a drugi uobičavaju da stoje. Valjda se i po tome vidi njihov rejting na političkoj sceni. Nekako se čini da su u valjevskoj Hali sportova najprisutniji funkcioneri Nove demokratije, ali, bogami, i njihovi mnogobrojni simpatizeri. Tako su verni posmatrači rukometnih utakmica Vojislav Andrić (ND), savezni sekretar za sport i direktor Valjevske gimnazije, koji uvek STOJI. To čini i njegov partijski kolega Mića Janković, šef valjevske policije. Za praćenje košarke su zaduženi Voja Jovanović, potpredsednik Opštine, koji takođe STOJI, kao i direktor valjevske bolnice dr Ilija Tripković, koji čas SEDI čas STOJI.

U hali ima i demokrata, doduše u nešto manjem broju. Predsednik Opštine Tomislav Milanović, viđen je kako SEDI i posmatra odbojkašice „Srbijanke”. Sem Tome, od demokrata u publici je često i Nebojša Andrić, direktor televizije Valjevo sa Promaje, koji STOJI iza novinarske lože. Njegov partijski kolega Milun Blagojević, direktor Predškolske ustanove, najčešće SEDI ispred prvog koša, prateći košarku.

Od političara iz stranaka na vlasti u Hali je i Koštuničin čovek Zoran Matić, šef valjevskog Katastra i predsednik Opštinskog odbora DSS. On takođe SEDI, ispod prvog koša u Hali.

Da bi sve bilo u znaku srpskog višestranačja u Hali su prisutni i političari manjih ali uticajnih stranaka. Tako savezni poslanik Predrag Savić (GSS), STOJI naslonjen na ogradu LEVE tribine.

Da bi sve bilo kako treba u Hali ima i opozicije. Na LEVOJ tribini, pored stuba na košarci, najčešće STOJI, dugogodišnji direktor a sada savetnik u valjevskom fondu za osiguranje, Stanko Ješić (SPS, Vučelić). Njegov dugogodišnji partijski kolega i imenjak Terzić, inače profesor matematike, ume da SEDI u loži, na DESNOJ tribini Hale. Kad smo već kod sadašnje opozicije, da pomenemo i republičkog poslanika Ljubomira Mucića (SPS), koji SEDI ispod prvog koša, prateći rukomet.

Mnogobrojnih aktivista nevladinih organizacija nema u Hali, oni su izgleda duboko u ilegali.