prva strana

Petak, 18. Oktobar 2019.

Revija KOLUBARA - Decembar 2002 > kultura

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

knjige

MNOGOSTRANA ISTORIJSKA SLIKA

Reč na predstavljanju knjige „Valjevski kraj u 20. veku”, 5. novembra 2002. godine

Radovan Popović

Divim se čoveku koji je stvorio ovo delo. Divim se njegovom daru, vrednoći, težačkoj radinosti, mudrosti... Zdravko Ranković je stvorio - sam, jedinstveno delo u državi Srbiji. Takve knjige, inače, rade timovi stručnjaka, čitave institucije - a Zdravko je uspeo da sačini dragocenu knjigu, nezaobilaznu. Za ovako komponovanu knjigu potrebno je pre svega znanje ali i umeće odvojiti bitno od nebitnog, ali, opet, sačuvati zanimljivost, sočnost... Samo onaj ko se, na bilo koji način, nije bavio pisanjem ne zna kakve sve muke čekaju istraživača koji se odvaži da krene u najobičniju avanturu pisanja. Prikupljanje podataka je mukotrpan posao i samo strasnici svoga posla uspevaju da okončaju svoju zamisao. Zdravko Ranković je retka ličnost u tzv. unutrašnjosti Srbije koji visokoprofesionalno obavlja svoj posao - on u njega unosi celog sebe, ali on tačno zna šta hoće. Kad god smo razgovarali, u Beogradu ili u Valjevu, na mome putu u zavičaj (preko Debelog brda u Bajinu Baštu), za mene je bilo pravo osveženje razgovarati o poslu - njegova odanost zavičaju krunisana je ovom dragocenom knjigom.

(Foto: Ljuba Rankovic)

Knjiga "Valjevski kraj u XX veku" (hronologija) je, u stvari, leksikon, enciklopedija svega onoga šta se, kad i kako događalo na ovom podneblju. U ovoj knjizi su svi na okupu - značajni ljudi: naučnici, vojskovođe, političari svih opredeljenja, lekari, sveštenici, inženjeri, ekonomisti, pisci, sportisti, ali i zemljodelci, radenici koji su na bilo koji način značajni za Valjevski kraj. Naravno, u knjizi su i događaji - od početka do kraja veka, događaji koji su na bilo koji način, obeležili prošlost. Ili, ono što je posebna atrakcija ovog dela, su kazivanja o uglednim porodicama, onim porodicama koje su ostavile dubok trag u kulturi srpskog naroda.
Ova knjiga nam govori da prošlost nije mrtva i da je neraskidivo vezana za sadašnjicu, za ovo naše vreme. Ivo Andrić je jednom rekao da je sve ono što je čovek nekad mislio i osećao i radio neraskidivo utkano u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo. Po njemu, unositi svetlost naučne istine u događaje prošlosti, znači služiti sadašnjosti.

Ovo je knjiga o zemlji, ljudima i događajima, knjiga koja nas čuva od prolaznosti. Ona je uzbudljivo putovanje kroz jedan vek prepun ekstrema. Britanski filozof Isaija Berlin smatra da je XX vek bio najgrozniji vek zapadne istorije, a ugledni francuski ekolog Rene Dimon tvrdi da je XX vek bio vek masakra i ratova. Ova hronologija govori o tom i takvom veku. Jer, i na ovom podneblju dogodile su se u Prvom svetskom ratu bitke koje su nezaobilazne u istoriji ratova, ali i tragedije na izmaku veka - NATO bombardovanje.

(Foto: Ljuba Rankovic)

Bio je to, kako nam ova knjiga govori, mučan ali i uzbudljiv vek u kome su se rađale vojskovođe koje nemaju premca u našoj viteškoj prošlosti (vojvoda Mišić) ili mislioci (Branislav Petronijević), teolozi (Nikolaj Velimirović), pisci kao što su Desanka Maksimović, Matija Bećković, Radovan Beli Marković, slikari Ljuba Popović, Pulika... Naravno, toj plejadi valjevskih velikana prethode ustanici i državnici moderne Srbije - Nenadovići.

Ova knjiga Zdravka Rankovića upravo govori da su galaksiji srpske kulture Valjevci dali značajan doprinos u svim oblastima ljudskog duha. Valjevci se i na početku novog milenija mogu sresti u svim značajnijim institucijama u Srbiji ali i u svetu. Svi oni nalaze se u ovoj lepoj knjizi Zdravka Rankovića. A knjiga je, čini mi se, štivo koje je blisko i onima koji nisu Valjevci - bogato ilustrovana fotografijama koje same po sebi kazuju uzbudljivu priču, lepotu, tugu. Sve.

Čestitam Zdravku Rankoviću, dragocenom čoveku, koji je stvorio nezaobilazno delo, delo za primer i ugled ostalim gradovima Srbije, izuzimajući Novi Sad koji, takođe zahvaljujući jednom čoveku, dr Dušanu Popoviću, privodi kraju enciklopediju glavnog grada Vojvodine. Ali, to je nešto drugo, a ovo je nešto posebno - podvig jednog čoveka u ovim vremenima kada se čovek samo radom može izbaviti iz malodušnosti i teških misli uopšte. Zdravko je oličenje radenika, u onom najlepšem smislu našeg jezika i duha. Od srca mu čestitam, kao i svim njegovim saradnicima koje je znalački okupio. Posebno čestitam likovnom uredniku Milanu Martinoviću koji je uspeo na jedan skladan, majstorski način da savlada ogroman materijal. A štamparija "Čigoja" je svojim štamparskim umećem dala značajan doprinos da ovako lepa knjiga ugleda svetlost dana, knjiga u kojoj je sabrana mnogostrana istorijska slika Valjevskog kraja.