prva strana

Subota, 30. Maj 2020.

Revija KOLUBARA - Januar 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Pogreši li vladika?

Povodom Duhovne donatorske večeri u Ljigu u korist dva sveta hrama

Dragiša Božić

Na teritoriji opštine Ljig u toku je izgradnja (dovršavanje) dva hrama: u selu Štavici (desni sliv Ljiga), koji pripada Eparhiji žičkoj i drugi u Cvetanovcu (selo na levoj strani reke) a spada u nadležnost Eparhije šabačko-valjevske. Pošto dobar deo naših pravoslavaca češće svraća u kafanu nego u crkvu, to je Opštinski odbor Demohrišćanske stranke Srbije iz Ljiga došao na ideju da u hotelu „Ljig” (na samoj granici između dve eparhije) upriliči u petak, 6. decembra, dobrotvornu (posnu) večeru sa ciljem da prikupe nešto para za opremanje pomenutih crkava. Pozvana su, razume se, i obadva episkopa: žički gospodin Stefan (zamenjuje ga g. Atanasije Jevtić) i valjevsko-šabački g. Lavrentije, kao i sveštena lica sa ovog područja. U punoj sali hotela zapaženo je i prisustvo predsednika Privredne komore Srbije, zamenika ministra vera, načelnika okruga...
Pre nego što su poslužena izvrsna stara srpska posna jela, koja je pripremilo ljiško žensko domaćičko društvo „Zlatne ruke”, održano je pravo pravcato duhovno veče, a može se slobodno reći i čas veronauke za odrasle. Ton celom programu dao je vladnika Lavrentije svojim hrišćanskim govorom, blagoslovom i iskrenom pohvalom organizatorima. (Treba napomenuti i to da u toku cele večeri ni jednom rečju, slikom, bedžom, zastavom nije rečeno niti je viđena „firma” DHSS.) Bio je tu i crkveni hor „Hadži Ruvim” iz Valjeva, pa domaći folklorni ansambl. Prisutni su bili i sveštenici obližnjih parohija ali samo sa leve strane rečice Ljiga. U stvari, kakvi bismo mi to bili pravoslavni Srbi kada se ne bismo i na ovome podelili. Elem, celo veče su organizatori (a i celo prisutno pučanstvo) očekivali, i čudom se čudili zašto nema v.d. vladike Atanasija i njegovih popova sa desne strane Ljiga. Čak ni onog koji služi hram u Štavici. Očigledno da iz Žiče nije dobijen blagoslov.
Zašto, kad se unapred znalo da ovaj duhovni skup neće biti upotrebljen u korist i reklamu političke stranke organizatora? Zašto se, recimo, neki sveštenici libe ove, i ovakve donacije, kada se nisu libili da im darodavac bude seoski „prorok” i vračar? Ako je nepodeljeno mišljenje da ova duhovna manifestacija jeste bila veoma primerena i korisna, što je svojim prisustvom i rečju potvrdio i vladika Lavrentije, zašto to za gospodina Atanasija nije? Nije li izbegavanje navodne politike u stvari neka i nečija politika?