prva strana

Utorak, 22. Septembar 2020.

Revija KOLUBARA - Januar 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Veliki vojskovođa i patriota

Monografija dr Petra Opačića „Vojvoda Živojin Mišić”

Slobodan Spasojević (Borba, 5. decembar 2002)

VIDOVITI POLITIČAR

- Doktor Opačić je u svojoj studiji predstavio vojvodu Mišića ne samo kao odličnog vojskovođu, već i kao vidovitog političara. On je, po završetku velikog svetskog rata, u kome je Srbija dovršila oslobođenje sve svoje braće i svih jugoslovenskih zemalja, savetovao regentu Aleksandru Karađorđeviću da Srbija zaokruži svoje nacionalne teritorije, da se ne vezuje sa Hrvatima i Slovencima, o kojima je stekao uverenje posle višenedeljnih razgovora sa njihovim političarima 1919. godine da ne vole Srbe i da su preko volje stupili u zajedničku državu sa Srbijom, predosećajući da bi ta zajednica mogla imati kobne posledice po srpski narod.
Knjiga doktora Petra Opačića nije apologetskog tipa. Pored isticanja izrazitih vojničkih vrlina koje su krasile vojvodu Mišića, u knjizi je prikazan kao realan čovek, čak i sujetan, zbog čega je dolazio u nesporazume sa okolinom, pa je - kako je Opačić primetio - ponekad i sam bio vinovnik neprilika u koje je zapadao. Za bolje razumevanje tih činjenica autor je istakao da je vojvoda Mišić službovao pod vladaocima dve srpske dinastije, pod Obrenovićima i Karađorđevićima, da se razvijao i stekao vojničku karijeru pored isto tako velikih vojskovođa kakvi su bili vojvode Radomir Putnik, Stepa Stepanović, Petar Bojović, generali Pavle Jurišić Šturm, Boža Janković i drugi, ali da je kao veliki strateg i stoik, uprkos svim iskušenjima kroz koja je prolazio, obezbedio sebi mesto u srpskoj istoriji kao veliki vojskovođa i patriota, ne dopustivši da mu bilo kakva lična nezadovoljstva otupe beskrajnu privrženost svojoj otadžbini, svom narodu i veri, ostavljajući novim naraštajima primer kako valja bez koristoljublja služiti interesima svoga naroda. Upravo te činjenice, koje ja autor vidljivo istakao, daju poseban čar ovoj knjizi.
Knjiga je štampana ćirilicom u tvrdom povezu, na 520 stranica, sa omotom u koloru. Ilustrovana je sa 100 fotografija, snimcima sa fronta, zatim u društvu sa oficirima i vojnicima i iz porodičnog albuma.