prva strana

Utorak, 12. Novembar 2019.

Revija KOLUBARA - Januar 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Bez dlake na jeziku

Gde su, šta rade: Vladan Živković

Zoran Mišić (Nezavisna Svetlost, 12. decembar 2002)

Vladan Živković (Foto: Ljuba Rankovic)

Glumac Teatra „Joakim Vujić” Vladan Živković (47) Valjevac je rođenjem, ali je svoj profesionalni i životni put vezao za Kragujevac. U gimnaziji, „čuvenoj” valjevskoj, bio je član dramske sekcije (Dejan Mijač, Voja Brajović, Jasmina Ranković, Ivan Tomašević Žuća, Nenad Jezdić...), koja je ove godine proslavila stogodišnjicu postojanja, kao i u valjevskom Domu omladine i „Abraševiću”. Pokušao je da upiše beogradski FDU, ali je stigao samo do užeg izbora. Nastavio je da glumi u trupi Bate Miladinovića pri Radio Televiziji Beograd. U sezoni 1975/76. odlazi u Šabac, a 1. septembra 1979. godine dolazi u Kragujevac, kako on sam to naglašava - u jedno od najjačih pozorišta tadašnje Jugoslavije.
Na ovdašnjoj sceni izdvaja role Gavrila („Sveti Georgije”), Vila („Zvala se Lorelaj”), Omera („Omer i Merima”). Za ulogu Mitančeta u „Ivkovoj slavi” nagrađen je na Susretima „Joakim Vujić” 1981. godine u Užicu. Kragujevčani ga još znaju i kao čoveka koji je držao „Klub Teatar” početkom devedesetih, kada je ovo mesto bilo baš „in”, kao i kasnije kultni „džez klub”.

Nedavno je održano dvestoto izvođenje „Deca ne izlaze iz mode”, predstave „KG scene”, čiji ste Vi umetnički rukovodilac. Kako ste to doživeli?

- Okupili su se svi ljudi koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, pisac Vladimir Andrić, reditelj Ferid Karajica i kompozitor muzike Jovan Maljoković, svi iz Beograda, kolege Gordana Lukić iz Sremske Mitrovice i Dejan Cicmilović iz Niša... što je u celoj stvari najlepše. Malo da se oseti onaj pozorišni duh, nekog zajedništva i pripadanja nečemu, koga, čini mi se, više nema. Nadam se da je to trenutno.