prva strana

Sreda, 22. Januar 2020.

Revija KOLUBARA - Januar 2003 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Decembarsko pazarište

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Ubska biblioteka „Božidar Knežević”, obeležavajući 130. godišnjicu

, objavila Kneževićeve „Misli” i „Moju beležnicu” * Pesniku Dejanu Bogojeviću iz Rajkovića druga nagrada na konkursu zrenjaninskog časopisa „Ulaznica” * Na Ubu predstavljena studija topografsko-geografskih, saobraćajnih i klimatskih obeležja Tamnave.
21. U Internacionalnom umetničkom studiju održan Prvi festival dečje umetnosti. Nagrađeni najbolji mali slikari, muzičari i pisci našeg kraja.
22. Na lokalnim ubskim izborima najuspešniji SPS i DSS (po osam odbornika), SRS i DOS (po pet), SPO (tri)... Za izbor gradonačelnika u drugom krugu su Sava Sarić (udruženje „Za zavičaj”) i Nikola Starčević (SPS). Propao referendum za pripajanje Uba Beogradu * Koncert Rada Šerbedžije i benda Livia Morozina u ledenom Domu kulture u Valjevu.
23. Posle 16 godina završeno postrojenje za preradu otpadnih voda u Goriću * Sjajan koncert Beogradskog ansambla violinista u Muzičkoj školi * U Taoru ukradeno 1000 kubika šume.
25. Zbog ubistva zemunskog poštara penzije se isplaćuju u pošti * U Narodnom muzeju stručna debata o novoj postavci koje godinama nema. Eksponati u tako lošem stanju da bi uposlili sve konzervatorske radionice u Srbiji! * Koncertom gudačkog kvarteta „Intermeco” u Valjevskoj gimnaziji okončana ovogodišnja koncertna sezona.
26. Izašao 36. broj „Glasnika” Istorijskog arhiva * U Valjevskoj biblioteci veče uz audio poemu Ljubomira Mihailovića Pačeta „Srpsko-srpski rečnik”. Dobroćudno ironičan pogled na stvarnost: „Baba u Skupštini i 250 razbojnika...”
27. U Beogradu prodaja Konfekcije „Uzor” (za trideset i jedan milion dinara kupio nekadašnji direktor Predrag Savić), mioničke „Fime” (kupio Beograđanin Boro Homen) i ubskog „Inženjeringprometa” (kupio Mladen Marić iz Beograda) * „Bajka o caru i pastiru” - premijera Dečjeg dramskog studija mioničkog Kulturnog centra.
28. Godišnji koncert KUD „Abrašević”.
31. Doček Nove godine na Gradskom trgu u Valjevu.

Još jedna godina promašenih i izneverenih nada u bolji život. Godina u kojoj se gasi zemlja zvana Jugoslavija. Mirimo se sa saznanjem da će nas, koliko sutra, lako kupiti oni koji su nas deceniju ranije ojadili „valjajući” benzin, devize, oružje i svakojaka druga obeležja moralnog i ekonomskog posrtanja. Eto nama još jedne godine Velikog Izazova. Nemojmo je promašiti zagledani u krhka i varljiva sećanja na život od kojeg, osim dece, nije ostalo ništa.