prva strana

Subota, 22. Februar 2020.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Svilen gajtan za frustrirane i impotentne

Branko Vićentijević

NOVE STRANKE I TRANSFERI

– Svoje opštinske odbore u Valjevu su na izbornim skupštinama konstituisali Narodna demokratska stranka dr Slobodana Vuksanovića i G-17 plus dr Miroljuba Labusa. Predsednik NDS je preduzetnik Maksim Marković, prvi čovek G-17 plus je arheolog Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja, a potpredsednik građevinski inženjer Nikolina Petronijević. Kao što je običaj u ovakvim prilikama, aktuelni su bili transferi zanimljivih pojedinaca u novoosnovane stranke. Vuksanović je pridobio advokata Slobodana Nenadovića i preduzetnika Svetomira Cvetkovića, osnivače SPO u Valjevu. Nenadović je od 1997. do 2000. godine bio republički poslanik SPO i predsednik Odbora za bezbednost u Narodnoj skupštini Srbije, ali i zamenik ministra za unutrašnju trgovinu 1999, u Saveznoj vladi premijera Momira Bulatovića (SNP) čiji je potpredsednik tada bio sam Drašković.

U G-17 plus učlanili su se penzionisani nastavnik matematike Radoslav Jančić, opštinski odbornik DS, posle 5. oktobra 2000. godine i v. d. direktor Ustanove za decu predškolskog uzrasta „Milica Nožica”, a pre toga poslanički kandidat DOS-a na saveznim izborima u septembru 2000. godine, kao i privatni preduzetnik Stojan Manić, nekadašnji predsednik Opštinskog odbora DSS a posle smene sa ove funkcije član Nove Srbije. Ostaje da se vidi da li će demokrate tolerisati Jančićev transfer ili će mu oduzeti odbornički mandat u SO Valjevo. Inače, kada je stranka Miroljuba Labusa u pitanju zanimljivo je pitanje šta se naprečac desilo sa ekspertima koji su, kao i svi ostali politički ambiciozni smrtnici, gotovo bez razmišljanja potrčali u novoosnovanu stranku. Ili, što bi, principijeno posmatrano, bilo opasnije, da je sazrelo uverenje kako se bez stranačkog angažmana ništa u životu i ne može postići!?

SVILEN GAJTAN – Disidenti u Opštinskom odboru DSS, njih (bar) sedam, sa nestrpljenjem očekuju da se ovih dana u Valjevu pojavi najmlađi po stažu potpredsednik stranke dr Obren Joksimović. Kontroverzni ministar zdravlja u Đinđićevoj vladi, trebao bi navodno da „donese svilen gajtan” za (ruko)vodeći deo Opštinskog odbora DSS sa Zoranom Matićem na čelu. Doduše, na pres konferenciji prvog potpredsednika stranke Dragana Maršićanina, održanoj na Ubu prilikom promocije kandidata DSS na vanrednim lokalnim izborima, situacija u valjevskom ogranku stranke ocenjena je normalnom. „Disidenti” opet smatraju da je u nekolikim situacijama izdato jedno od osnovnih načela DSS-a, legalitet i legitimitet, o čemu i pravno valjanu dokumentaciju poseduju.

Svojevrstan svilen gajtan poslali su socijalisti svom predsedniku Slobodanu Miloševiću u Hag. Održali su Šesti kongres mimo njegovog odobrenja, promenili partijski statut, u trci za prvog predsednika Glavnog odbora Ivica Dačić pobedio je Milomira Minića, koji je postao predsednik Političkog saveta SPS „što je zapravo i želeo”. U Centralnom komitetu iz Valjeva su Milorad Ilić (sa Minićem član je i Politbiroa CK), dr Miroslav Srećković i Đorđe Milićević; iz Mionice Slobodan Gavrilović, iz Osečine dr Dušan Milovanović, iz Lajkovca Zlatko Petrović, iz Ljiga Petko Ivanović a sa Uba Nikola Starčević. Drug Miroslav Mandić se razišao sa ovom, ipak najbrojnijom, frakcijom SPS, ali nije isključen iz stranke na Šestom kongresu kako je to sam priopćio medijima sa falš potpisom novog predsednika Okružnog komiteta Ljubomira Mucića. Kod druga Mande su, vele, ostali „pečat i još neke partijske stvari”, u međuvremenu je „nestao i pečat Opštinskog odbora SPS” pa je MUP-u otpravljena zamolnica da pomogne u hvatanju mangupa u sopstvenim redovima.