prva strana

Subota, 22. Februar 2020.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Svilen gajtan za frustrirane i impotentne

Branko Vićentijević

KUM

- Nova demokratija će, po svoj prilici, na Sretenje (15. februara) menjati ime na svom kongresu u beogradskom Sava centru. Stvar je na novogodišnjem prijemu Pokreta za Valjevo, u „Grand” hotelu, zakotrljao Vojislav Jovanović, a posredno potvrdio i predsednik stranke Dušan Mihajlović u razgovoru sa novinarima posle otvaranja nove zgrade valjevskog SUP-a. Ali ne zbog „pranja biografija”, kako im to spočitava Predrag Vuletić (LDS), već kao rezultat „ocene pređenog puta”, kaže Mihajlović. Kakvo će ime biti, ko će biti kum, šta će na to reći „otac nacije” Dobrica Ćosić, kum imena novodemokratskog, znaće se na Sretenje ili posle toga.

SAVIĆEV COME BACK – Vest da je Predrag Savić, iliti supruga mu Ljiljana, kupio „Uzor” u kojem je bio direktor do postpetooktobarskih događanja 2000, izazvala je u Valjevu poprilično bure. Mnogi su, kao i „Otpor”, ovaj potez nekadašnjeg poslanika JUL-a (1997-2000) doživeli kao vruć šamar, direktno guranje prstiju u oči čaršiji i „najteži poraz do sada”. Sam Savić kaže da „nikom ništa nažao nije učinio”, da bi Valjevo i za ostale firme, „i to što pre”, kupca kao što je on „trebalo da poželi”. Ne razume zašto mu se sudi pre Suda (prvo ročište za krivične prijave podnete krajem 2000. godine zakazano je u Opštinskom sudu za 18. februar), a sve ružno što se događa delo je „frustriranih i impotentnih” pojedinaca koji su ljubomorni jer u životu nisu uspeli da ostvare ono što je on uspeo „isključivo radom”. Za uže novinarsko društvo, u trenucima iskrenosti, rekao je da je JUL bio njegov izbor koga se ne stidi, da je do sada bio sve što je hteo da bude a i premijer će biti kada to poželi, nije potvrdio ali ni demantovao tvrdnje da sada uživa političku zaštitu DHSS republičkog ministra pravde Vladana Batića.

Elem, gđa Ljiljana Savić, kao većinski vlasnik „Uzora”, ima sedam od deset glasova u Skupštini firme čiji je predsednik. Ostala tri glasa deli 1.155 deoničara. Veliko spremanje je počelo pa je 68 radnica, kao tehnološki višak, preuzelo Tržište rada. Jedino je nejasno, a to ni Savić i najbliži mu saradnici nisu uspeli uverljivo da objasne, zbog čega bi se neko na dve -tri godine do penzije odrekao otpremnine! Priča da su vremešne šnajderke „svesne kako firma trenutno nema novca da im otpremnine isplati” teško drži vodu. Ovo tim pre što su neke do njih, oglašavajući se preko ASNS i „Otpora”, najavile sudske sporove. „Neka tuže!”, bio je jedini Savićev komentar na pres konferenciji.