prva strana

Sreda, 12. Avgust 2020.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Ko to lupa na naš prozor tako…

Darija Ranković

Na konferenciji za novinare

, održanoj 22. januara, dakle samo pet dana posle izjave za Radio Patak, koju je sazvao upravo Žarko Kovač u nameri da demantuje sve navode i optužbe SPO, predsednik opštinske vlade iznosi podatak da se na konkurs ipak javilo i jedno valjevsko preduzeće. „Dva puta smo raspisivali konkurs za idejno rešenje i izradu tehničke dokumentacije. Na ponovljeni konkurs, koji je objavljen u „Politici”, javilo se nekoliko preduzeća, među njima i „Mašinoprojekt Kopring” iz Beograda sa kojim smo sklopili ugovor o izradi tehničke dokumentacije. Ostala preduzeća koja su konkurisala bila su „Šid-projekt” iz Šida, „Kongrap projekt” iz Beograda, „Atelje APK” iz Valjeva i „Tera trejd” iz Beograda”, rekao je Kovač.

Na istoj konferenciji za novinare (sreda, 22. januar), Žarko Kovač opširno je pojasnio ceo postupak izbora preduzeća koje će uraditi tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju fasade zgrade SO Valjevo i način izbora izvođača radova i novinarima podelio kompletnu dokumentaciju. Nakon završenog javnog konkursa za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju fasade zgrade SO Valjevo, u novembru 2002. godine Izvršni odbor i „Mašinoprojekt Kopring” iz Beograda zaključuju ugovor vredan 490.000 dinara, ili oko 8.000 evra. Potpisali su ga Žarko Kovač i Radomir L. Lalić, direktor „Mašinoprojekt Kopringa”.

Ovde se završava priča o javnosti rada Opštinske uprave i poštovanja principa konkurencije kao osnovnog postulata tržišne ekonomije. Umesto toga, daleko vredniji posao rekonstrukcije fasade se nastavlja po uzorima toliko kritikovane i osporavane dogovorne ekonomije. Naime, na sednici Izvršnog odbora, održanoj 20. decembra, opštinska vlada usvaja zaključak da se sa „Mašinoprojekt Kopringom” sklopi ugovor o konsaltingu, iliti po srpski, o savetovanju i stručnom nadzoru, koji je potpisan 25. decembra 2002.godine. Ugovorom je regulisano da „Mašinoprojekt Kopring” raspiše pozivni konkurs za izvođača radova, dakle dobija isključivo i ekskluzivno pravo da predloži IZVOĐAČA RADOVA i da za poslove savetovanja i stručnog nadzora „Mašinoprojekt Kopring” dobije proviziju u visini od 3,25 odsto vrednosti investicije ili oko 15.000 evra. „Mašinoprojekt Kopring” preko pozivnog konkursa dolazi do četiri potencijalne firme za izvođača radova zamene prozora - „Domal inženjering” Beograd, „Industrija metalnih konstrukcija” Beograd, „Egna IIA” Beograd i „Lalić sistem” Beograd. Na osnovu ponuda, „Kopring” predlaže Izvršnom odboru SO Valjevo da zaključi ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, preduzećem „Domal inženjeringom”, u vrednosti od 17,400.000 dinara ili oko 296.000 evra.

Korektnost postupka predlaganja izvođača radova dovodi u sumnju činjenica da je preduzeće „Domal” svoju ponudu o izvođenju radova na rekonstrukciji fasade i zameni prozora na zgradi SO Valjevo preduzeću „Mašinoprojkt Kopring” dostavilo 17. decembra, dakle tri dana pre odluke Izvršnog odbora ili osam dana pre potpisivanja ugovora kojim se posao izbora izvođača radova poverava „Mašinoprojekt Kopringu”. Nameće se pitanje na osnovu kog ugovora, možda i dogovora, „Mašinoprojekt Kopring” započinje akciju, koju potom okončava u rekordnom roku, izbora najbolje ponude za izvođača radova. Takođe, nameće se i pitanje zašto je za posao izrade tehničke dokumentacije, koji je vredan oko 8.000 evra, raspisan javni konkurs, dok se za izbor izvođača radova, dakle posao vredan oko 300.000 evra, ne raspisuje javni konkurs, nego se poverava „Mašinoprojekt Kopringu”. Istina, o predlogu „Mašinoprojekt Kopringa” konačan sud daće Izvršni odbor SO Valjevo, ali zašto u ponudi nije bilo više od četiri preduzeća, kao i ponovno pitanje: zašto za daleko veći, naravno i skuplji posao nije raspisan javni konkurs?