prva strana

Utorak, 12. Novembar 2019.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Opština u balonu, fasada u bareljefu

Stari i novi san vajara Mila Jevtića

Ljiljana Ljiljak

Skupština opštine Valjevo je početkom prošle godine raspisala konkurs za obnovu fasade na svom zdanju na Gradskom trgu. Iako su se javile tri firme, komisija nije izabrala najpovoljnije rešenje. Bez ikakve odštete učesnicima, konkurs je poništen i ponovo objavljen - ovoga puta i u državnim glasilima a ne samo u lokalnim. Na formulaciju i sprovođenje konkursa, Društvo arhitekata Valjeva je stavilo primedbe, pre svega zbog toga što se takva intervencija mora tretiratiti i arhitektonski i dizajnerski.

Mile Jevtić sa svojim uzorkom moguće fasade zgrade SO Valjevo (Foto: Ljuba Rankovic)

Pokazalo se da je primedba na mestu jer je skoro svaki od pet predloga, dostavljen na drugi konkurs, nudio redizajniranje desetospratnice na Gradskom trgu, izgrađene pre nepune četiri decenije po projektu Čedomira Beloša. I izabrano rešenje firme iz Beograda, Mašinoprojekt-kopring, delom će izmeniti spoljnu fasadu. Zanimljivo je da je među četiri predloga ove firme jedan bio i valjevskog vajara Mila Jevtića, koji sada živi i radi u Vašingtonu (SAD).

Jevtić je ponudio je da se ispod staklenih delova postave bareljefne ploče po tehnologiji koju je pantentirao i po kojoj je radio nekoliko skulptura koje su i na javnim prostorima Valjeva. O toj svojoj ideji govorio je pred ponovni odlazak u Ameriku sa molbom da se ovo objavi tek kada konkurs bude završen.

- To je tehnika od betona, glatkog kao staklo, što mislim da je važno za ovaj projekat, jer će refleksirati svetlost koja može da izrazi zgradu značajnije, na nekom drugom nivou nego što je navika da se gradi u ovom podneblju. Predviđeno je da budu ploče u boji koje podsećaju na neku imitaciju kamena ali u kombinaciji crvene i sive boje. To bi bilo efektno iz više razloga. Jedan razlog je taj što se vizuelno oseća dominacija zbog tog kontrasta, a sa druge strane sprečiće prljanje smogom, što je problem sa belom bojom.

To si primenio na fasadi jedne sportske dvorane u Ljubljani?

- To sam radio 1975. godine i do danas se na tom frizu nije ništa promenilo. Nije ruiniran, boja je ista, površina je ista u glatkoći kao u startu. Naglašavam tu glatkoću iz dva razloga: zbog toga što je površina apsorbovanja vlage manja, poroznost minimalna, ne ulazi vlaga u materijal. Postoji mogućnost bolje zaštite materijala. Ima sve osobine kvalitetne fasade sa reljefnim efektima.