prva strana

Sreda, 20. Januar 2021.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Hilandarac Agaton

In memoriam

Dragan Filipović (Glas Podrinja, 26. decembar 2002)

U nedelju, 15. decembra, u Gospodu je, u 82-oj godini, usnio monah Agaton, ranije Arsenije, jedan od najpoznatijih duhovnika manastira Hilandara i Svete Gore.

Rođen je sa svetovnim imenom Branislav Jovanović u selu Miličinici, u Tamnavi, 1921. godine. Jedan je od malog broja preživelih u velikom stradanju dobrovoljačkih, četničkih, Nedićevih, Ljotićevih i drugih jedinica, koje su engleske vojne službe, na zahtev NOVJ, iz Austrije vratile u Jugoslaviju. Oko 15.000 njih, u tri dana, streljano je na Kočevskom Rogu, u Sloveniji, 1945. godine.

Kratko vreme proveo je u Birmingemu, u Engleskoj, a u Hilandar je došao početkom pedesetih godina. Najpre je živeo usamljenički, kraj svoje kelije uzgajajući baštu, a od vraćanja - po tipiku Svetog Save - na opštežiće u Hilandaru, vreme je provodio sa ostalim monasima, ali uvek povučen, sate i sate, dane i noći, samujući u molitvama. Kao cenjen i ugledan među monasima „Najdonjeg kamena” srpske duhovnosti, šest godina je proveo u Kareji kao predstavnik Hilandara. To je bio i jedini put da je, za pola stoleća, izbivao izvan zidina svog utočišta i smisla života, darovanog gospodu - manastira Hilandara. Poslednje decenije, kada je primio Veliku Shimu, bratija Srpskog manastira na Atosu, omogućila mu je da se - u miru i samoći - moli u svojoj posebnoj crkvici - kapeli, izgrađenoj u blizini kelije.