prva strana

Ponedeljak, 20. Januar 2020.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Kod Krce u “Ekspresu”

Svečani dani doajena srpskog šahovskog novinarstva

Dragoljub Joksimović (Politika, 30. decembar 2002)

Šahovska tabla ima 64 polja, a čovek koji stigne do tih godina često mora da potpiše rešenje o odlasku u penziju. Posle 33 godine neprekidnog uređivanja šahovske rubrike „Ekspresa”, uz sedam godina sportskog staža, Branislav Rakić Krca ispunio je uslove za prestanak radnog odnosa.

Iza suvoparnih administrativnih podataka krije se, međutim, neobična priča o veoma zanimljivoj ličnosti velikog ugleda u svetu šahista. Znatno više od mnogih o kojima je on pisao, Branislav Rakić zaslužuje da se njemu i njegovom stvaralaštvu posveti specijalna rubrika. Pogotovo stoga što je svoje svečane dane nedavno ukrasio blistavom promocijom jubilarne, desete knjige, sa naslovom „O šahu s ljubavlju”, odnosno, o 64 ličnosti i susreta koje autor posebno pamti.

GimnastiČar i pesnik - A zapravo malo ko bi prorekao da će izuzetno daroviti valjevski gimnastičar da izbori istaknuto mesto u analima srpskog i jugoslovenskog šahovskog novinarstva. Međutim, dok se trinaestogodišnji dečak lečio od teže povrede, počeo je, gledajući i igrajući, da upoznaje tajne čarobne igre. Brzo je napredovao i uskoro postao omladinski prvak Valjeva. Igrajući za tada slavnu ekipu gradskog kluba, debitovao je već 1956. u Prvoj saveznoj ligi. Osvojio je poen i po iz tri susreta, pobedivši i omladinskog državnog prvaka Vranešića.
Iduće godine Rakić je bio drugi na Omladinskom prvenstvu Srbije, a potom je sa doktorom Ljubom Živkovićem iz Bara podelio sedmo i osmo mesto u Jugoslaviji.