prva strana

Utorak, 7. April 2020.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Tužna slika Divčibara

Ružica Petrović, Beograd (Danas, 14. januar 2003)

Kao stalni čitalac „Danasa” imam slobodu da Vam se obratim povodom nedavnog teksta vašeg dopisnika iz Valjeva koji je pisao o sadašnjoj tužnoj situaciji na Divčibarama. Sve je u tom članku tačno, a situacija je i gora, ali treba puno prostora da bi se dala potpunija slika opšte zapuštenosti ovog nekada čuvenog turističkog područja. Pre godinu-dve još jedan vaš valjevski saradnik takođe je pisao o istoj temi. A prilike su tamo sve gore i gore.
Tema o Divčibarama je i turistički i društveno veoma značajna i potreban je organizovan napor da se pokrene planska revitalizacija ove prelepe planinske visoravni i njenih turističkih mogućnosti. Manje-više sve je u rukama Valjevske opštine i republičkih organa, pa razne privatne inicijative tu mnogo ne pomažu.

Mislim da sredstva informisanja mogu da pomognu. Ali ne samo iznoseći stanje, kao što čini vaš list, nego i otvarajući perspektivu. Verujem da bi bilo vrlo značajno da vaš dopisnik razgovara u Valjevskoj opštini, u Turističkom savezu Valjeva i dr. o tome šta planiraju, i da li uopšte o tome misle, u vezi sa obnovom Divčibara. Bilo bi korisno da se pokrene neka vrsta razgovora o Divčibarama preko Vašeg lista, da u tome učestvuje i Ministarstvo za turizam, da „Danas” pokrene akciju za sređivanje stanja na Divčibarama i stvaranje uslova za njihov turistički razvoj. Verujem da bi to doprinelo i već stečenom ugledu lista.