prva strana

Utorak, 12. Novembar 2019.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > pisma

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Saradnici „Politike”

Borislav Vujić

U svečanom broju „Politike” (26. januar) objavljeno je nekoliko napisa koji su odavno objavljeni u tom listu. Nadnaslov jednog je „Kako žive naši iseljenici u Sjedinjenim američkim državama”, a naslov „Ličani i Crnogorci, rudari, podigli su na poljima Kolorada bregove od šljake - najdirljivije spomenike ljudskom radu”. Autor napisa, objavljenog 27. decembra 1939. godine, je novinar „Politike” Momčilo Jojić, tada dopisnik iz SAD.

Momčilo Jojić je učio jedan razred gimnazije u Valjevu, ali ga nema u izveštaju Valjevske gimnazije. Našao sam podatak da su jedan đak i jedna učenica školske 1932/33. prešli iz Valjevske gimnazije, kao đaci VIII razreda, u neku drugu školu. Jedno od njih dvoje je Momčilo Jojić, koji mi je još 1963. godine rekao da je tada bio u razredu sa Ljubomirom Koraćem, Ratkom Boškovićem, Dimitrijem Guberevcem, Branislavom Lomom. Korać mi je tada potvrdio da je Jojić učio u istom razredu sa njim.

Jojić je pisao iz Amerike izvanredne reportaže, dugo je tamo živeo. Ja sam ga našao u „Trgovinskom glasniku” u Beogradu, i kada je čuo da sam iz Valjeva, ispričao mi je kako je kratko vreme bio u Valjevskoj gimnaziji.
U istom broju „Politike” objavljen je članak Vase Čubrilovića od 23. januara 1933. godine, pod naslovom: „Bosanski vezir i austrijski konzul 1808”.

Čubrilović piše da je tada u Travniku austrijski konzul bio Miteser.” On nam je poznat još iz Prvog srpskog ustanka, jer su zbog njega izgubili glave pred početak ustanka Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin”. Čubrilović još piše da je Miteser spadao u onu vrstu austrijskih oficira „specijalista za Balkan, koji su počinjali karijeru kao obaveštajni oficiri, a svršavali kao namesnici neke jugoslovenske pokrajine u Austriji ili kao konzuli i poslanici u nekoj balkanskoj zemlji”.

Odavno je poznato da su Turci zaplenili pismo koje je pisano Miteseru zbog čega su Birčanin i Nenadovića posečeni na Kolubari 1804. godine.

Svakako treba pročitati oba ova napisa, jer su veoma interesantni, poučni i za današnja vremena.