prva strana

Utorak, 31. Mart 2020.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > pisma

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

DTV „Partizan” iz 1959. bio prvi u Jugoslaviji

Još jednom o najboljim sportistima i klubovima (1954-2002)

Zoran Tripković

U januarskom broju Revije „Kolubara” 2003. objavljen je moj članak „Najčešće primat bokserima” (str. 32-36) u kome je dat pregled izbora Redakcije lista „Napred” najboljih sportista i sportskih klubova Valjeva od 1954. do 2002. godine. Prilikom redakture izostao je podatak da je 1959. za najbolji sportski kolektiv grada izabran DTV „Partizan”. Valjevski gimnastičari, predvođeni načelnikom Ješkom Vidićem, postigli su tada najveći uspeh u svojoj istoriji. Na Saveznom sletu STV „Partizan”, održanom u Beogradu od 25. juna do 6. jula 1959, učestvovalo je 107 takmičara, svrstanih u 11 ekipa, svih uzrasta. Osvojili su devet zlatnih medalja, šest srebrnih i dve bronzane, takođe i dve zlatne i jednu srebrnu plaketu. Sa ovim bilansom mlade Valjevke i Valjevci bili su najbolji na sletu, ali po zvaničnom protokolu nije bilo predviđeno proglašenje ekipnog pobednika Jugoslavije.

„Napred” je, inače, liste deset najboljih pojedinaca i sportskih kolektiva prvih 15 godina pravio samostalno, a od 1970. do 1987. zajedno sa Radio-Valjevom. Pred kraj ovog perioda izbor je prepušten specijalno formiranom žiriju, koji je u povereni posao unosio izvesnu dozu subjektivizma. Od 1988. do 2000. izbor je „dupliran”. Svoje liste najboljih za Valjevski kraj i dalje je pravio „Napred”. Sa druge strane, dotadašnji sponzori su se izdvojili - SOFK (Savez sportova), SIZ fizičke kulture i izvesno vreme RTS TV Valjevo i zajedno pravili sopstvene liste, ali samo za područje opštine Valjevo.

Svečano proglašenje najboljih i uručenje nagrada počelo je od 60-tih godina. Najpre u vidu diploma, zatim pehara, proizvodnje IKOM (Zagreb) koje je besplatno obezbeđivao novinar Slobodan Mijailović. Taj čin se odigrao prvi put u maloj sali starog Hotela „Grand”, skromnim koktelom. Nastavljeno je u Hali sportova pre početka utakmica ili mečeva. Posebna kulturno-umetnička priredba organizovana je 1984. u Hali sportova sa koje je sav prihod ustupljen Domu „Mihailo Stupar”. Dva puta je proglašenje obavljeno u svečanoj sali Gimnazije (1986, 1987).
Od 1988. godine „druga - bogatija strana” predstavljena je najbolje u renoviranom Hotelu „Grand” (jednom u „Narcisu”) uz vredne poklone i bogat meni sa „švedskog stola” i puno pića i sokova.