prva strana

Petak, 20. Septembar 2019.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > pisma

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Zasluge doktora Mijuškovića

Otvoreno pismo Fondaciji za razvoj hirurgije „Dr Jovan Mijušković”

Borivoje M. Karapandžić, srpsko-američki pisac

Poštovana Gospodo!

U Reviji „Kolubara” za oktobar 2002. godine, u Dodatku „Nevladine organizacije u Valjevu”, pročitao sam da ste osnovali Fondaciju „Dr Jovan Mijušković”, što me je bezgranično obradovalo i na čemu Vam iz sveg srca čestitam, jer ste učinili veliko i Bogu i srpskom narodu ugodno delo. A evo zašto.

Dr Jovan Mijušković, ministar Narodnog zdravlja u Srpskoj vladi Narodnog spasa generala Milana Nedića - koga sam imao čast da lično poznajem - streljan je od Brozovog režima u jesen 1944. godine u Beogradu kao „narodni neprijatelj”, „kolaborater” i „izdajnik”. I to bez ikakvog isleđenja i suđenja! Još živi svedok, Milan Trešnjić, tadašnji major OZNE po zlu čuvene Šeste ličke partizanske divizije (koju su po zlu upamtili i Valjevci), svedoči da je Šesta lička u svome „pobedonosnom maršu” od Like do Beograda pobili deset hiljada Srba. Najviše u samom Beogradu, iako među njima - po rečima Trešnjića - „ni jedan nije bio takav da je zaslužio metak u čelo”! Među tim nesrećnicima bio je i dr Jovan Mijušković.

Dr Jovan Mijušković, koji je još pre rata u svetu bio poznat jer je u valjevskoj bolnici 1928. godine izvršio prvu operaciju srca, kao Nedićev ministar zdravlja celu Srbiju za vreme okupacije opasao je sanitetskim kordonom, tako da ni jedna zarazna bolest, koje su naročito harale Bosnom i Hrvatskom, nije mogla preći u Srbiju. I Srbija je celog rata, od 1941. do 1945. godine, bila spasena od bilo kakve zaraze. Isključiva zasluga za to pripada dr Jovanu Mijuškoviću. To je bila jedina „krivica” njegova zbog koje su ga komunisti streljali!
Sećam se, u proleće ili u leto 1943. godine, dr Jovan Mijušković došao je, na poziv Valjevaca, u Valjevo kao gost Valjevske opštine. Održao je zbor na pijaci na kome je bilo na hiljade naroda i bio burno pozdravljen. Valjevska opština mu je priredila svečani banket. Za ondašnje „Novo vreme”, kao novinar Predsedništva vlade, poslao sam opširnu reportažu. Iz Valjeva je bio ispraćen s najvećim počastima.

Vi ste sada dr Jovanu Mijuškoviću odali zasluženo priznanje osnivajući njegovu Fondaciju, ali vas molim: ne ostanite na tome, već skinite s njegovog imena žig koji su mu utisnuli komunisti. Sin nevino ubijenog sudije Dragojlovića skinuo je žig srama sa svog oca pa tako možete i Vi.

Hvala Vam unapred!