prva strana

Petak, 24. Januar 2020.

Revija KOLUBARA - Februar 2003 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Januarsko međuvreme

Hroničar: Ljiljana Kecojević

15. Obeležen Dan valjevske jedinice VJ.

Obnovljene kasarna i ambulanta * Osveštana nova zgrada SUP-a.
16. Najboljim službenikom Valjevske opštine proglašena pravnica Biljana Savić, jer je stručna i strpljiva na osetljivim poslovima izdavanja građevinskih dozvola * Mukotrpno do telefona - skoro 14.000 zahteva u Valjevu * U Valjevskoj biblioteci veče uz knjigu dr Dobrosava Stojnića „Od Getea do Hesea”.
17. Delegacija Lajkovca sa direktorima EPS-a i REIK „Kolubara” pokušala da izmeni odluku o izdvajanju Zapadnog polja iz domena opštine * Dragici Simić, samohranoj majci desetoro dece u Beliću, opštinska pomoć od 6.000 dinara mesečno * Izvrsna predstava „Koreni” Male scene u režiji Miroslava Trifunovića.

Dušan Mihajloviæ otvara novu zgradu valjevskog SUP-a (Foto: Ljuba Rankovic)

19. Na Bogojavljenje i Dan policije otvorena nova palata SUP-a, po zamisli arhitekte Anđelke Mandić Milutinović * Osveštana „Vujić voda” i osnovana crkvena fondacija „Treće dete” u Petnici * Glišićevo poselo u Gradcu sa Radovanom Popovićem i knjigom o Branku Miljkoviću „Princ pesnika”. Zvezda Posela i 12-togodišnja harmonikašica Anita Petrović.
20. Bivši predsednik Milan Milutinović otišao u Hag * Ohrabrujući nagoveštaji za Krušik, Stefil i Srbijanku sa sastanka u Ministarstvu za privatizaciju * Agencija „Nacional” proglašena šampionom YU turizma u organizaciji porodičnih odmora * U Vrujcima otvorena Sedma međunarodna likovna kolonija * U Lajkovcu tri nove zavičajne knjige: dr Milana Grujića „Uska lajkovačka pruga”, Tomislava Bajića „Sto šezdeset godina škole u Jabučju” i almanah Prvog poetsko-muzičkog festivala.
21. Opraštaj od prof. dr Ljubiše Jevtića, eksperta za bujice i erozije * U Lazarevcu izložba skulptura i ikona Milutina Rankovića * Valjevo danima obavijeno gustom maglom i smogom...
22. Konstituisana nova Skupština opštine Ub. Predsednik Zvonko Minić * Posredstvom ženske grupe „Hora” 12 nezaposlenih žena prekvalifikovalo se za zanimanja u službi nege i lepote.
23. Osnivačka skupština trgovačke zone „Knez Miloševa”. Predsednik advokat Ljubomir Bogdanović * U Valjevskoj biblioteci veče uz knjigu priča Živote Filipovića „Godišnja doba”.
24. Sa samo 510 miliona dinara Savet direkcije za obnovu Kolubare od zemljotresa procenio da će se pete godine obnoviti tek 250 kuća * Tamnavski kopovi nemetala prvi rudnik koji se priprema za prodaju.
25. Mladenu Markovu NIN-ova nagrada za roman godine („Ukop oca”). U užem izboru Radovan Beli Marković sa „Knezom Miškinom u Belom Valjevu” * Malinari Srbije, među njima i Živojin Plavšić iz zadruge u Peckoj, u poseti čuvenim čileanskim malinjacima * Četiri hiljade ubskih telefona dobilo peti broj u nazivu * Svetosavska akademija u Valjevu.
27. Obilje svetosavskih događanja, među kojima i velika atletska trka u Valjevu * Veličko Ilić, direktor škole u Peckoj poželeo autobus za dve trećine svojih đaka pešaka, a učiteljica Olga Petrović iz Tolića požalila se da im je kompjuter odnet odmah posle „slikanja” * Brezovu metlu na valjevskim ulicama smenio kamion-čistač, nabavljen uz pomoć IRD.
28. Angrosirovinu, po početnoj ceni od oko 20 miliona dinara, kupili rukovodioci, nekolicina valjevskih biznismena i „Kopinko” iz Nove Gorice.
29. U obe republičke skupštine najzad usvojena Ustavna povelja nove države * Iz Pfafenhofena u Valjevo stigla pomoć vredna 20.000 evra * Učestali stranački i drugi komentari o tome kako baš bivši i sadašnji direktori kupuju svoja (neretko uveliko propala) preduzeća * Snežna vejavica...
30. U valjevskom kraju 18.000 nezaposlenih (10,5 odsto više) * Tribina „Otpora” o moralu u politici sa prof. dr Čedomirom Čupićem * Predstavljena knjiga prof. dr Milorada Vasovića „Podrinjsko-valjevske planine” u izdanju Valjevske gimnazije, Istraživačke stanice „Petnica” i Agencije „Valjevac”...

Živimo u nekom međuvremenu. Zovu ga tranzicijom. Šta god ona značila - vreme nam prolazi u bunovnom i zebljivom iščekivanju šta još može da nas zadesi dok nam ne bude bolje. Mnogima je veća frka od poskupljenja struje i prebrzog odmicanja ogreva, nego što su nas opet stisli da hapsimo Ratka Mladića. Ili da susedima platimo ratnu štetu. I nova država je međuvremena. Ostaje nam da se u međuvremenu tešimo knjigama, ili snevamo putovanja po Evropi avionom za samo desetak evra. Gde to ima? Svugde, jedino ne poleću od nas.