prva strana

Sreda, 5. Avgust 2020.

Revija KOLUBARA - Mart 2003 > dodatak

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

(Ne)moguća misija: eskiviranje etiketiranja

Saša Marković ("Pečat", Mladenovac)

Početkom katakilizmične '99. uvodničar "Pečata" je - ne skrivajući skepticizam i razočaranje, pa i prezir - pisao: "...režim nije udario (barem ne ovako žestoko) na svoje oponente organizovane u brojne opozicione (i "opozicione") stranke i saveze, već na medije, koji, pošto su celu jednu deceniju sami održavali slobodni informativni front, posustaju i nestaju... Između ostalog, i zbog mlake i nikakve, tek isprazno-verbalne i račundžijske podrške istih onih opozicionih (i "opozicionih") stranaka. Zato je možda došlo vreme ne samo da nevladini mediji prestanu da rade ono što u normalnim zemljama inače radi opozicija, već i da potpuno nestanu. Ne znam gde bi tada i šta već spomenute stranke (uostalom one i njihovi mali i veliki lideri se uvek dočekaju na noge), ali sigurno znam... u praznini koja bi ostala iza slobodnih medija ne bi nestalo sve - samo ono malo preostalog razuma i nade".

Mladenovac (Foto: Ljuba Rankovic)

Nezavisni mediji nisu, na sreću, tokom sledeće dve godine ni nestali, niti prestali da rade... Štaviše, "dodali su gas", rizikujući da im, nimalo sporadično upotrebljavana etiketa, "opozicioni", ostane kao trajni beleg. Ulog je, međutim, bio preveliki - nije se ni moglo ni smelo natrag. Istovremeno, bio je uzaludan napor objašanjavati nekome, ko to i sam nije razumeo, da biti nevladin, pa i "opozicioni" medij, ne znači automatski i pripadati nekoj stranci ili strankama.

Kako bilo da bilo, tek što se, preko raznoraznih oštrih stena, opasnih brzaka i mutnih virova, nekako doplivalo do, činilo se, spasonosne petookotobarske obale - počele su nove muke. Odnosno stare muke novog etiketiranja. U kontakt emisiji lokalne televizije jedna gospođa, krajem 2000. godine, vrlo ozbiljno predlaže "da se 'Pečat' vrati opoziciji". Kojoj?

Jer, visoki funkcioner lokalnog SPS-a (sada jedan od lidera mladenovačkog ogranka Ivkovićeve SNS) "Pečat", iako se uvek nalazio na sasvim suprotnom kraju mladenovačkog političkog klatna, ovako dijagnosticira: "Mi smo imali, a imamo i sada, niz zamerki na komentare, na način izveštavanja i na način komentarisanja političkih zbivanja od strane 'Pečata'. Međutim, mi kao partija, istovremeno, podržavamo izlaženje 'Pečata' i spremni smo, čak, da u svakoj meri pomognemo da taj list nastavi sa izlaženjem, upravo iz razloga što javnost treba da bude informisana... 'Pečat' je u svakom trenutku izveštavao o tome šta se dešava i u SPS-u i u tadašnjim opozicionim partijama...". Funkcioner SPS-a, naravno, nije i ne može biti zadovoljan načinom izveštavanja u kome, kako je sam kazao, isti tretman imaju i SPS i tadašnja opozicija, ali nije niti želeo, niti mogao da ospori postojanje izbalansiranog informativnog tretmana politički suprotstavljenih strana.