prva strana

Utorak, 24. Novembar 2020.

Revija KOLUBARA - Mart 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Budućnost Valjeva zavisi od političkog konsenzusa

Mini intervju sa Tomislavom Milanovićem, predsednikom Skupštine opštine Valjevo

Darija Ranković

Iz Opštinskog odbora Nove Srbije

, na pres konferenciji ali pre toga i na sednicama Izvršnog odbora i same Skupštine opštine, postavljano je pitanje zbog čega se opštinsko rukovodstvo nije angažovalo da se trasa Beovoza, koji trenutno saobraća od Beograda do Lajkovca, ne produži i do Valjeva. Ovo tim pre što bi karta za mnogobrojne radnike, studenta i đake koštala samo 50-tak dinara.

- To je pokušaj skupljanja političkih poena! Nije tačno da se valjevsko rukovodstvo nije angažovalo u pokušajima da Beovoz stigne do našeg grada. Upravo kada je Beovoz došao do Lajkovca, dakle pre više od godinu dana, ja sam kod Beogradske vlade, u čijoj organizaciji funkcioniše Beovoz, pokušao da izdejstvujem produženje trase i do Valjeva. Dobio sam, međutim, negativan odgovor uz obrazloženje da Beovoz služi za potrebe pre svega glavnog grada i njegovih okolnih opština, Lajkovac se tu udenuo zbog radnika REIK „Kolubara”, te da veći deo ekonomske cene prevoza iz svog budžeta dotira grad Beograd. Rekli su mi tada kako je suština Beovoza, kao lokalnog prevoza, funkcionalnost i tačnost. Ako bi produžio još 30 km do Valjeva izgubio bi smisao, a ona bi i Kosjerić i Užice s pravom postavili isti zahtev! Za proleće je planiran generalni remont Barske pruge, od Resnika do Valjeva, što će omogućiti brže kretanje vozova, a na taj način će se i iz našeg grada brže stizati do prestonice. Možda će tada lokalni vozovi imati više smisla i opravdanja, a mi ćemo razmotriti naše eventualno učešće u subvencionisanju cena prevoza.

Čelnici valjevskog Građanskog saveza javno su prigovorili o činjenici da je u prostorijama Mesne zajednice „Brđani”, čiji ste i Vi odbornik, otvorena sportska kladionica „Euro sporta”, pa su se i Vama obratili za pojašnjenja i pomoć.

- Mesna zajednica „Brđani” samostalno raspolaže prostorom. Odlukom SO Valjevo iz 1987. godine taj prostor je prenet na korišćenje Mesnoj zajednici tako da oni i u formalnom smislu njime slobodno raspolažu. Prema tvrdnji Rada Tomića, predsednika MZ „Brđani”, prcedura je zakonito sporvedena sa odgovarajućom licitacijom. Ako je to tačno, što se naravno može proveriti (provera tek sledi, prim. a.), sa formalno-pravne strane sve je u redu. Ali, naravno, ostaje pitanje da li prostor mesnih zajednica treba izdavati za takve i slične namene. Moje mišljenje je da nije primereno da se prostorije koje imaju sasvim drugu namenu, društvenu, pretvaraju u kockarnice, kladionice, kafane, bifee… U toj Mesnoj zajednice i do sada je bila kockarnica - ljudi su igrali domine i kockali se, pa mi se čini da je kladionica ipak malo legalnija. Imam utisak da je ceo slučaj MZ „Brđani” bespotrebno predimenzioniran. Bez obizira na sve, treba ga iskoristiti kao povod da se na sednici Skupštine opštine donese nova odluka o načinu korišćenja prostorija mesnih zajednica i te odluke morali bi se svi pridržavati.