prva strana

Utorak, 12. Novembar 2019.

Revija KOLUBARA - April 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Balkanska ležernost

Izložba Ljube Popovića u Subotici

(Politika, 24. mart 2003)

Ljuba Popović (Foto: Ljuba Rankovic)

Slikar Ljuba Popović bi prvu samostalnu izložbu u svojoj domovini trebalo da ima u Subotici, i to najverovatnije u oktobru i novembru. Postavka bi predstavljala neku vrstu mini retrospektive njegovog slikarstva i vremenski bi se poklopila sa izlaskom iz štampe njegove monografije koju na francuskom i srpskom jeziku priprema izdavačka kuća „Serkl d’art” iz Pariza. Neverovatan podatak da nikada nije izlagao u Jugoslaviji Ljuba Popović jednostavno objašnjava:

- Niko me do sada nije zvao i ovo je prvi poziv koji mi je upućen. Ja sam profesionalac i mogu da izlažem samo ukoliko neko plati organizovanje izložbe.

Slikar je danas boravio u Subotici, gde je obišao galerijski prostor „Likovnog susreta” koji svojom veličinom u prizemlju i prostorom na prvom spratu pruža dovoljno mogućnosti za organizovanje prve Popovićeve retrospektive. U pripremi će učestvovati istoričar umetnosti Momčilo Pavlović.

- Naši ljudi često ne shvataju da je ulaganje u kulturu najisplativije i ukoliko prestanemo da negujemo naš sport i kulturu iluzorno je da ćemo se približiti Evropi - kaže Ljuba Popović.

Podsećajući na neuspelu izložbu koja je pre skoro godinu dana trebalo da bude organizovana u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, Ljuba Popović veli da je ta izložba zamišljena kao njegova „pristupna beseda”, jer, iako je član Akademije od 1991. godine, nikada nije izlagao u njenim prostorijama. Zbog čega i kako je izložba otkazana, kaže Popović, nikada nije dobio nikakvo zvanično obaveštenje.

- Sve mi se čini da je i tu bila posredi neka naša balkanska ležernost u kojoj kultura nikoga ne interesuje i zbog toga ona i nestaje. A kada nestaje kultura tada cvetaju neki sasvim drugi cvetovi, kao kriminal, u šta imamo prilike da se uverimo - navodi Popović.

Ljuba Popović dodaje da bi postavljanje retrospektive njegovih dela u Subotici bio prvi pokušaj da se razvije njegov svojevrsni „slikarski film”, gde bi se u nizu našla dela koja imaju svoj zajednički imenitelj u „planetarnom kriku”, u zapisu koji je umetnik želeo da ostavi za sobom. Kao što pisac kada objavi sabrana dela u njima jasnije uočava slabe i dobre strane svog rada, tako će i ova najavljena retrospektiva, prema rečima Ljube Popovića, biti prilika da se sagleda njegovo celokupno stvaralaštvo ili bar najznačajnije faze.