prva strana

Ponedeljak, 20. Januar 2020.

Revija KOLUBARA - Maj 2003 > dodatak

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Đavolski posao u malom mestu

Vojislav Marjanović, „Novi DAN”, Kučevo

Izdavati novine u malom mestu je đavolski posao i u najnormalnije vreme, a izdavati novine u malom mestu u vremenu, kada smo u Kučevu (1994) pokrenuli list „Novi DAN”, bila je čista ludost. To znamo danas. Međutim, ta „ludost” još traje i 4. maja ove godine biće punih devet godina. Kako? To sam Bog zna; mi nismo sigurni.

Kučevo, razglednica (Foto: Ljuba Rankovic)

Bio je to prvi privatni list u Braničevskom okrugu, do danas se pojavio još samo jedan, „Građanin”, u Požarevcu. Bila nam je čast i zadovoljstvo da budemo prvi nezavistan list u maloj varoši. Čast je ostala, a zadovoljstvo se poprilično istopilo. Umesto njega ostao je onaj naš poznati inat. Postavlja se onda logičko pitanje: da li treba iz inata izdavati novine u maloj sredini, a posebno u sredini kakva je opština Kučevo? Da potražimo odgovor.

Prvo, opština Kučevo ima oko 28 hiljada stanovnika, od čega je oko sedam hiljada u inostranstvu. Po poslednjoj poznatoj statistici oko 27 odsto stanovništva je apsolutno nepismeno, verovatno oko 60 odsto polupismeno (zna samo da čita i piše), a samo oko 10 odsto je sa potrebnim obrazovanjem. Od tih 10 odsto, bar polovina nema naviku da kupuje pristojne novine; navikla je da sluša i gleda, a ne da čita. Osim u Kučevu, u ostala 25 naselja samo u tri mogu da se kupe novine, u ostala štampa ne stiže. U Kučevo dolaze tri NIN-a i dva „Vremena”, šareniša koliko hoćeš!? Kod takvog stanja stvari, od tiraža ne može da se izdržava lokalna novina koja, kao mi, izlazi jednom u mesec dana.

Drugo, Kučevo je malo mesto (5-6 hiljada stanovnika), svi se poznajemo po nekoliko kolena unazad, pa je veoma teško, često neprijatno, uperiti prst u nekoga i „staviti ga u novine”, čak i kada postoji objektivan razlog. Ljudi se ljute, prete, pišu anonimna pisma, podižu privatne tužbe. Političare da ne pominjemo. A, pisati samo aformativno i kada treba i kada ne treba, zbog toga, valjda, ne treba izdavati novine. Opet, pretvoriti novine u trač i čaršijsku fućumu nismo želeli od samog početka. Nismo se tim bavili ni kada nismo izdavali novine, Kučevo zna od koje smo „japije tesani”.

Treće, u Kučevu je malo firmi, i privatnih i društvenih, koje su spremne da objave stalnu reklamu u novinama. Zahvaljujući privatnoj firmi „Pek petrol” iz Kučeva i do skora „Pek pomet” iz Rabrova, a naročito od prošle godine Koncerna zdrave hrane „Bambi” iz Požarevca, nadamo se od ovog meseca i „Delta banke” iz Požarevca, naša novina još izlazi. Ako budemo pronašli, a trudimo se, još najmanje pet takvih sponzora iz okolnih opština povećaćemo broj saradnika, distribuirati novine u opštine Požarevac, Gradište i Petrovac i povećati tiraž na 800 primeraka po broju. To je druga priča, ali je tek na početku. U ovom trenutku pokrivamo opštinu Kučevo i pet naselja, oko 50 pretplatnika van opštine i nekoliko u inostranstvu (Nemačka, Švedska i SAD), sa tiražom oko 500 primeraka po broju.

Četvrto i najvažnije je pristup informacijama. Ovaj se problem, radi istine, mora podeliti na vreme bivše i na vreme sadašnje vlasti.