prva strana

Utorak, 20. Oktobar 2020.

Revija KOLUBARA - Maj 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Pretendenti na varoški presto

Redakcija Revije KOLUBARA

Valjevska razmišljanja o tome ko bi im mogao biti sledeći gradonačelnik iz usmene forme već prelaze u pismeni oblik. Taj prag je prekoračen obimnim i zanimljivim člankom Dragana Todorovića „Valjevo: ni tamo, ni vamo” u aprilskoj svesci odlično uređivanog nacionalnog mazaina „Status”.

Vojislav Andrić Mađar (Foto: Ljuba Rankovic)

Zanimajući se tom temom, novinar Todorović se najpre obratio gimnazijskom direktoru Vojislavu Andriću ponudom za izjašnjavanje o glasovima „da ga je partija (Liberali Srbije) vratila u Valjevo ne bi li ga pripremila za gradonačelnika”. Andrić mu je kazao da su motivi njegovog povratka u Valjevo „porodično-profesionalni”, odnosno da bi u Valjevskoj gimnaziji „nastavio započeti posao”. O svom budućem političkom angažmanu, valjevskom lokalnom ili višem republičkom, nije mogao (ili nije hteo) ništa određenije da kaže. „Ako Valjevu i Srbiji budu potrebne njegove dobre usluge, i ako se formira dobar tim, lako će se dogovoriti i oko kandidature i oko ostalog” - rekao je Andrić, prema interpretaciji te reči saradnika „Statusa”. I dodao da bi svoju profesionalnu karijeru najradije završio kao profesor Valjevske gimnazije.

Predrag Spasojević Mazgić (Foto: Ljuba Rankovic)

Predrag Spasojević Mazgić, međutim, ne skriva svoje pretenzije na valjevski varoški presto, ubeđen da je upravo on „pravo rešenje”. Već ima i sopstveni izborni štab. On će u predstojeće izbore za gradonačelnika ići kao kandidat grupe građana. Spasojević u svoje prednosti ubraja i to što mu je Dušan Mihajlović školski drug iz gimnazije, što se bavio košarkom a ne rukometom, što mu je otac bio direktor pekare...

Tako, prema „Statusu”, o svojim eventualnim kandidaturama za valjevskog gradonačelnika govore gimnazijski profesor Andrić i privatni ugostitelj Spasojević. U verovatne kandidate valja ubrajati i sadašnjeg opštinskog predsednika Tomislava Milanovića koji je takođe bio Todorovićev sabesednik u njegovom radu na članku za „Status” ali o mogućim Milanovićevim pretenzijama na još jedan mandat tom prilikom nije bilo reči.

Prethodni lokalni izbori održani su, da podsetimo, 24. septembra 2000. godine; novih će, dakle, biti uskoro - najdocnije u ranu jesen 2004. Moguća su, dakako, i iznenađenja u pogledu skraćenja toga roka na proleće 2004. ili jesen 2003. Oživeli razgovori o mogućim kandidatima za budućeg valjevskog gradonačelnika možda su izraz kakvih predosećanja u tom smislu.

Ono u šta bismo već sada mogli da budemo sigurni je da će ta „utrka” biti i zanimljiva i neizvesna. I da će u njoj učestvovati mnoštvo kandidata. Bar desetak njih. O svemu ostalom, naročito o preostalim potencijalnim kandidatima tek će biti razgovora, biće klađenja, sporazuma i sporova.