prva strana

Četvrtak, 2. April 2020.

Revija KOLUBARA - Maj 2003 > prošlost

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

knjige

Važan i čovečan posao

Pred izlazak iz štampe spomenice ratnicima poginulim u 19. veku

Redakcija Revije KOLUBARA

Knjiga „Poginuli u ratovima Srbije u 19. veku - Šabačko-Valjevske eparhije” predstavljaće prvu, široj javnosti dostupnu sveobuhvatnu evidenciju onih ratnika sa ovih prostora koji su stradali u onovremenim ratovanjima. Njom se, međutim, ne iscrpljuje već se započinje jedan važan i čovečan posao - utvrđivanje ko je sve od naših predaka, plativši najvišu moguću cenu, potpomogao oslobođenje svoga naroda i svoje zemlje.
Sa tom dužnošću suočavaće se, između ostaloga, pisci sve brojnijih knjiga o našim selima i pisci porodičnih rodoslova. Knjiga čije objavljivanje predstoji u drugoj polovini maja dodatno će ih obavezivati na takva pregnuća ali će im, mnogo kad, i olakšavati i usmeravati taj rad. Mnoga od imena, spomenutih u ovoj knjizi, još su čitljiva na spomenicima krajputašima ili grobljanskim porodičnim belezima, ima ih pokatkad u matičnim knjigama i u sudskim dokumentima, u porodičnim čituljama koje se otvaraju o Zadužnicama... Oslanjanjem na te i druge podatke, i na porodična pamćenja, moći će se o mnogim od ovih ljudi još ponešto kazati (ko su im, na primer, bili preci, a ko potomci i drugi srodnici i sl.). O ponekima će se, možda, i čitave priče ispričati, katkad i veoma uzbudljive.

Još je važnije da se taj popis poginulih ratnika iz 19. veka upotpuni jer ovom knjigom nisu, ipak, obuhvaćena sva naselja, pre svega zato što popisivači iz 1904. godine nisu bili dovoljno revnosni, niti su za svako popisom obuhvaćeno naselje navedena imena svih poginulih ratnika.

Knjigu „Poginuli u ratovima Srbije u 19. veku” Izdavačko preduzeće „Kolubara” posvećuje 200. godišnjici Prvog ustanka. Revija „Kolubara” će, takođe, nastojati da u tom pogledu dâ što vidniji doprinos ustupajući prostor prilozima koji će naknadno upotpunjavati dokumentaciju publikovanu tom knjigom. Oživotvorenje te svoje rešenosti otpočinjemo u ovom broju Revije. Pozivamo, molimo naše saradnike i sve čitaoce ovih novina da nam se pridruže.