prva strana

Četvrtak, 29. Oktobar 2020.

Revija KOLUBARA - Maj 2003 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Aprilsko (iz)vanredno stanje

hroničar: Ljiljana Kecojević

Bombe u kontejnerima, „Valjevski pederi” na sudu * Polemika o abortusu * Zagađena malina ili nelojalna konkurencija * Tešnjar „filmski grad” * Bilbordi i u Mionici * Paspalj i Relja „digli” 120 vagona pšenice * Pulikini murali u Bolnici, francuska čitaonica u „Kontekstu” * Suša odložila setvu

1. Upis prve generacije devetogodišnje osnovne škole. U Valjevu 615 prvaka, u selima u pola manje * Uhapšena 24 narkodilera (dva krupnija u Lajkovcu). Građani učestalo predaju oružje, ali ga neki i odbacuju. Tri bombe završile u kontejnerima.

2. „Sloga” od prodaje četiri kafane „otpremila” 33 bivša radnika. Još toliko podmiriće kad proda i ostale * U Tešnjaru Zdravko Šotra snimio eksterijere za film „Ilka” („E, da sam znao da ovde snimim Zonu”) * U prvoj osnovnoj školi provokativna đačko-profesorska predstava „Kurikuluci” Anđelke Vidaković.

3. Srbija i Crna Gora u Savetu Evrope * Valjevo sa IRD potpisalo četiri ugovora o komunalnoj izgradnji, vredna 175.000 dolara * U Muzičkoj školi koncert klarinetiste Nikole Srdića.

4. U Višoj ekonomskoj školi na Dan studenata uručeno 60 diploma * U Privrednoj komori seminar o akcionarstvu * U Tamnavi počela setva kukuruza, ali stručnjaci upozoravaju da je rano, jer je zemlja suva * Voda u Valjevu skuplja 30 odsto * Dvadesetak Lajkovčana rešilo da (uz izvesne olakšice) sami obnove kuće od zemljotresa.

5. U Banji Vrujci počela izgradnja novog hotela u saradnji sa Evropskim centrom za mir i razvoj * Na Republičkom takmičenju matematičara najbolji valjevski gimnazijalac Ivan Milić (100 bodova) * U Modernoj galeriji izložba slike Dade Đurića „Adams hotel” * Na Ubu Festival mladih pijanista Srbije. Najbolji Valjevac Nikola Zdravković.

7. Blagovesti u Ćelijama i akademija u Valjevu sa vladikama Artemijem i Lavrentijem * U Valjevu polemike oko letka Društva „Život” petničke parohije: „Abortus najveći od svih zločina!” * Zbog Internet sajta „Valjevski pederi” uhapšen Mile Perić, saradnik IS Petnica * Već treći dan hladno - jutros pri zemlji minus osam stepeni * Šumska uprava poklanjala 80.000 sadnica smrče i 60.000 belih borova.

8. Izjutra snežna vejavica, na Divčibarama taman za skijanje * Među malinarima uzbuna zbog navodnog nalaza da je lane izvezena malina bila „obogaćena” pesticidima i teškim metalima!? * Za Dan Roma akademija u Valjevu. Dobar primer sela Milavca kod Ljiga sa tristotinak Roma čijih se dve trećine kuća obnavlja * Beograd poklonio Mionici četiri bilborda (reklamne grdosije).

9. Pao režim Sadama Huseina. Za manje od mesec dana Amerikanci ušli u Bagdad * Još dve sedmice za legalizaciju oružja, još tri bombe u kontejneru... * Apsoleventi agronomije na ogledu u Staparu i Brezovici * Predstava „Kokoška” JDP na Ubu.

10. U Prirvrednoj komori seminar o TV novinarstvu (NUNS i Evropska komisija) * Ubski slikari za povratak glavne ulice pešacima i njeno oslikavanje muralima * Slika moralne pogibelji: uhapšen sudija Mioničkog suda jer je pokrao svoju zapisničarku * Prolećno čišćenje Valjeva - uklonjena divlja smetlišta u Gradcu.

11. Sa UNHCR-om u Valjevu dogovorena izgradnja naselja za izbeglice * Ponovo stala Valjevska kožara - radnici godinu i po dana bez plate * Živela plastika! - umesto drvene PVC stolarija, sa kojom uz preduzeće „Vujić” u Valjevu „cveta” još osam firmi * U Lajkovcu veče uz knjigu Branke Radovanović „Legende iz Nepričave” * U Muzičkoj školi koncert mecosoprana Marije Janjenko (Rusija).

12. Bojana Petrović - najbolji fizičar Srbije. Drugi Ivan Milić i još 11-toro nagrađenih i pohvaljenih valjevskih gimnazijalaca * Ivan Stoilković iz Valjeva najbolji violončelista na takmičenju „Aleksandar Glazunov” u Parizu. Trećenagrađena Jelena Mihailović * Skupštinski funkcioneri predvodili čišćenje centra Valjeva * Kraj Kolubare hiljadu osnovaca na krosu RTS-a.

14. Subotički „Sinalko” kupio vrujački hotel „Mamido” * U Beogradu prvo predstavljanje romana Slavena Radovanovića „Povest o spisu Rajmonda Lila” * U Muzičkoj školi izvanredan koncert učesnika Međunarodnog majstorskog kursa flaute i fagota.

15. Obelodanjena krađa 120 vagona pšenice iz Valjevskog mlina! Uhapšeni rukovodilac Milovan Stanojević i magacioner Milovan Bošković * U ubskom vrtiću deca uče engleski.

16. Privrednu komoru i Valjevo posetili privrednici iz Pule * Na konkursu za Dom starih u Gradcu 17 arhitektonskih rešenja * Svaki peti Valjevac stariji od 60 godina!

17. Na Gradskom trgu ponovo otvorena RK „Beko” (sa „Avala-trejdom”) * Veliki odziv na poziv Društva građevinara za obnovu fasada lepih valjevskih kuća * Privatni preduzetnici Valjeva traže veće penzije * Ugledni biolog dr Čedomil Šilić među valjevskim prirodnjacima.

18. Smenjen direktor Krušika Miladin Ćirić. V.d. direktora inž. Radivoje Milutinović iz fabrike opruga * O povratku tuberkuloze na skupu pulmologa u Valjevu * Vidoje Vujić daruje četiri velika sata za toranj Mioničke crkve * Pala prva prava prolećna kiša. Premalo za setvu.

19. Potvrđena višednevna sumnja da je desetak obolelih iz dve porodice u Valjevu zaraženo trihinelozom * Ministar pravde Vladan Batić na Ubu predao automobile za sudove u Valjevu i Ubu, kao i KPZ za maloletnike.
20. Na Cveti koncert duhovne muzike u Valjevskoj crkvi.

21. Uz donaciju CRDA javni radovi na Petom puku vredni stotinak hiljada dolara * Zbog loše naplate prepolovljena setva duvana u Podgorini * Više od stotinu recitatora na Opštinskoj smotri u Valjevu. Prvi direktni učesnik Republičke smotre Vera Vukosavljević iz Donjih Leskovica * Stana Krstajić (flauta) i legendarna Olivera Đurđević (klavir) na koncertu u Muzičkoj školi.

22. Ukinuto vanredno stanje u Srbiji * Već 33 obolelih od trihineloze u Valjevu. Počela deratizacija.

23. U Valjevu suđenje Milu Periću za uvrede države i njenih funkcionera posredstvom Interneta * Proradio RTV „Marš“ (zabranjen 16. marta) * Za Republičku smotru recitatora direktan plasman Lazara Petrovića iz škole „Sestre Ilić” i gimnazijalca Milana Neškovića.

24. Novo rukovodstvo Krušika dočekao blokiran račun. Plate tek za 1. maj * Privrednici Kolubare i Podrinja u Tuzli * Za obnovu mioničkih kuća ove godine tek 134 miliona dinara * Jenjava epidemija trihineloze sa ukupno 40 obolelih * Skupština zadrugara u Lajkovcu. Zadružne firme najzad mogu same u privatizaciju * Milu Periću ukinut pritvor a kazna za uvrede 30.000 dinara * Dokumentarni film Čarne Manojlović „Tri (u)lične priče” dobitnik debitantske nagrade „Milan Miladinović” na Reviji pobednika festivala „kratkog metra” u Valjevu.

25. Veliki petak * U Galeriji „34” izložba oko 500 uskršnjih jaja koja su oslikala valjevska deca * Seljaci javljaju da je sinoć grad zasuo voćnjake u Babinoj Luci, Bau i više drugih sela. Na Blizonjskom visu ga nisu uočili na radaru.

26. U biblioteci Valjevske bolnice preduskršnje izložbe slika dr Katrin Lambrozo i murala Slobodana Jevtića Pulike * U „Kontekstu” otvorena Francuska čitaonica * Deca iz Doma „Mihailo Stupar” na uskršnjem prijemu u Belom dvoru * Najzad sunčano i toplo - 25 stepeni.

27. Uskrs * Okružna smotra dečjeg folklora u Osečini * Kiša.

28. Duhovno-književno veče u Valjevskoj gimnaziji uz monografiju o Crkvi svetog Nikolaja u Soko-gradu * Za đake i većinu ostalih u toku je desetodnevno praznovanje.

Posle vanrednog - „redovno” stanje u Srbiji. Ponovo se razbuktava međustranačka zlovolja. Novine su poprište svakojake bahatosti, neukosti i gluposti. Sve je isto kao pre. Samo proleće iznova buja a sa njim i žudnja za putovanjima. Otići. Makar do prvih vrleti i gorskih očiju. Odozgo sve izgleda malo i prolazno. Kao što i jeste.