prva strana

Četvrtak, 9. Jul 2020.

Revija KOLUBARA - Jun 2003 > dodatak

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Pirot i Valjevo

Zdravko Ranković

(Foto: Ljuba Rankovic)

Dvodnevni boravak sa „Malom scenom” u Pirotu nije pružao dovoljno mogućnosti za svestranije upoređivanje pozorišnog Valjeva i pozorišnog Pirota. Uočili smo, ipak, neke pirotske prednosti.

Pirot ima stalno profesionalno pozorište, kao samostalnu instituciju, finansiranu od gradske uprave. To nije mnogo, nije dovoljno za visoke uzlete ali u odnosu na Valjevo predstavlja značajnu prednost.

Pirot i njegovo pozorište organizuju smotru profesionalnih pozorišta Srbije na kojoj nastupa po desetak teatara sa svojim najboljim predstavama.

Ima Pirot i pozorišnu dvoranu od oko 300 sedišta, podesnu za praćenje predstava ali i za njihovo izvođenje. Tokom ovoprolećnog festivala njeno gledište je redovno bivalo puno.

Našoj pažnji nije promakla ni činjenica da u centru te varoši postoji ulica velikog glumca Dobrice Milutinovića, rođenog u Nišu. Veliki glumci bili su i Valjevci, Milutinovićevi savremenici, Milorad Gavrilović i Draga Spasić. Ovde, međutim, ili nema ulica sa njihovim imenima ili su one negde na ubogoj periferiji.

Molimo da se ima u vidu i to da je Pirot od Valjeva znatno manji grad. Sa skromnijom kulturnom i pozorišnom tradicijom. I sa ponekim ovovremenim pozorišnim prednostima u odnosu na Valjevo.