prva strana

Utorak, 7. April 2020.

Revija KOLUBARA - Jun 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Istruli mi tužba u fioci

U Ljigu nova vlast izgubila kalendar pa još nije stigla do 5. oktobra 2000.

Dragiša Božić

Kada se o nečemu naglas ćuti više od dve i po godine onda, zaista, nije lako pohvatati sve konce pretpostvljene ljubavi između stare i nove opštinske vlasti. Posebno čelnika ove sadašnje koji se više zameraju svojoj DOS-ovskoj većini nego poraženim i prokaženim snagama. Umesto da na čistac isteraju bivše drugove i njihove nezakonite dugove, ovi se još hvale i po novinama, kako su to sve isplatili.

Elem, krenimo kakvim-takvim redosledom ljudi i događaja. Odborničku većinu u SO Ljig čine DS, SPO, NS, DSS i PDS. Predsednik Izvršnog odbora je Mihailo Zečević, inače i prvi čovek ljiških demokrata a prvi čovek opštine, njen predsednik, je Ljubodrag-Ljuba Lazić za koga u šali kažu da ima tri prezimena - Lazić - Ilić - Perišić. To je zato što je više od dve godine bio član Nove Srbije Velje Ilića kao i Pokreta za demokratsku Srbiju Momčila Perišića. U stvari, tek ovih dana Opštinski odbor NS je „otkrio” (priznao) da je predsednik opštine Ljuba pored članstva i mandata od PDS-a imao i člansku kartu Nove Srbije i to sve od 13. januara 2001. do marta ove 2003, kada je isključen. Zašto je ova politička „preljuba” (da ne kažemo nešto primerenije, ali bezobraznije) prestala da funkcioniše teško je utvrditi. Ljuba kaže da NS nije više članica DOS-a, a NS opet da je to zato što su oni ponovo ažurirali zatajenu krivičnu prijavu protiv bivših ljiških SPS moćnika: Miodraga Starčevića i Ljubivoja Vujića. Kada je u oktobru 2000. nova vlast zasela u fotelje stare, odmah se „prehladila” od promaje praznih kasa i izbušenog budžeta. Šokirani iznose sve u javnost obećavajući da će se sve ispitati i oteto vratiti. Već 10. novembra 2000. Izvršni odbor donosi odluku da se pozove inspekcija Ministarstva finansija, koja ubrzo dolazi i pročešljava „poslovanje” opštine od 1. januara 2000-te do kraja oktobra iste. Ne čekajući zvaničan izveštaj, Opštinski odbor Nove Srbije podnosi 27. novembra 2000. Opštinskom javnom tužiocu Milanu Gavriloviću krivičnu prijavu protiv bivših predsednika kao i sekretara. U prijavi, onako uzgred, između ostalog pišu: „Gospodine Javni tužioče, nije bilo dana da vas građani u vreme radnog vremena nisu videli u kafani upravo sa ljudima protiv kojih ste dobijali krivične prijave...”

Ubrzo stiže iz Ministarstva finansija nalaz - zapisnik od 6. decembra 2000. gde inspektor izdvaja na desetine i desetine nezakonitih isplata, bez odgovarajućih papira, potraživanja, ugovora. Statistički gledano za 190 radnih dana stara SPS vlast je u budžetu opštine pravila dnevni manjak od 75.000 dinara ili, kako se onda računalo, 2.500 maraka. (Detaljnije smo o tome pisali u „Kolubari” decembra 2000. Pored nalaza inspektor je naložio i mere u 17 tačaka gde navodi zašto treba izvršiti povraćaj novca, ko je i zašto odgovoran. Posebno se naglašava čudno sponzorstvo Košarkaškog kluba „Borac” u Čačku u iznosu od preko miliona dinara (oko 35.000 maraka) gde u ugovoru stoji da će košarkaši da reklamiraju SO Ljig.

Dve nedelje kasnije, 22. decembra 2000. IO jednoglasno donosi zaključak da se pokrene krivična prijava protiv odgovornih funkcionera navedenih u nalazu. O svemu ovome na sednici Skupštine opštine 29. decembra 2000. vodi se žučna rasprava i: „uvažava se predlog IO, donosi se zaključak kojim se nalaže predsedniku SO Ljig da podnese krivičnu prijavu protiv...” Sekretar opštine 16. januara 2001. piše prijavu i sa kopijom zapisnika inspekcije daje predsedniku Ljubi na potpis. E, tu sad počinju „smetnje na vezama”. Ljuba potpisuje prijavu i stavlja u fioku (da se osuši paraf, šta li?) gde ona čami i truli već više od dve godine, od januara 2000. do maja ove.