prva strana

Sreda, 23. Oktobar 2019.

Revija KOLUBARA - Jun 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Gromka objava ljubavi

Predstavljena knjiga „Vera Pavladoljska”

(Politika, 14. maj 2003)

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti juče je predstavljena knjiga „Vera Pavladoljska”, poema akademika Matije Bećkovića, oplemenjena slikama iz istoimenog ciklusa slikara Dragana Stojkova, u izdanju Matice srpske iz Novog Sada.

Matija Bećković (Foto: Ljuba Rankovic)

„Sva moderna iskustva, Stojkov je ukrotio blagošću renesansnog i postrenesansnog slikartva, gradeći svoje likovne snohvatice”, naglasio je akademik Nikša Stipčević o slikama Stojkova iz Bećkovićeve knjige „Vera Pavladoljska”, za koju je, potom, akademik Predrag Palavestra rekao da „otvara novi prozor na pesnikovoj duši”.
- Već Bećkovićeva pesma „Kad dođeš u bilo koji grad” nešto korenito menja u svekolikom njegovom pevanju: epski pesnik menja se u lirskog, u njoj se čuje gromka objava ljubavi, istakao je Palavestra tragajući za paralelama između pesništva Matije Bećkovića i Petrarke, Zmaja, Bojića i Crnjanskog.

- I kao što je slici potrebna reč, tako i reč postaje bogatija kada se oplemeni slikom. Reč je samo povod, a to „samo” je ogromno, veliko polazište koje rađa inspiraciju, a potom i likovno delo oslonjeno na reč. Za mene je ova Bećkovićeva poema čista emocija, neponovljive snage, a moj zadatak bio je da je pretočim u sliku - citirao je slikara Dragana Stojkova prof. dr Miodrag Jovanović, govoreći o knjizi „Vera Pavladoljska”.

Akademik Matija Bećković je na kraju kazivao nekoliko strofa iz svojih pesama i poeme „Vera Pavladoljska”, kako se, zapravo, zvala pesnikova supruga, preminula pre nekoliko godina.