prva strana

Petak, 7. Avgust 2020.

Revija KOLUBARA - Jun 2003 > kultura

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

To je to

Obrazloženje odluke Žirija o dodeli Radmili Lazić Nagrade „Desanka Maksimović”

Ljubomir Simović

Žiri za dodelu Nagrade Desanka Maksimović održao je sastanak 11. aprila 2003. godine. Od pet članova žirija, sastanku su prisustvovala četiri: Slobodan Ž. Marković, predsednik Zadužbine, Pavle Zorić, Mirko Magarašević i Ljubomir Simović, predsednik žirija. Odsutna je bila Svetlana Velmar Janković.

Posle iscrpnog razgovora o većem broju kandidata - razgovora koji je predstavljao nastavak rasprava iz prethodnih godina - prisutni članovi žirija su jednoglasno odlučili da Nagrada Desanka Maksimović za 2003. godinu bude dodeljena Radmili Lazić.

Radmila Lazić (Foto: Ljuba Rankovic)

Od njenih prvih knjiga, čiji se naslovi mogu čitati i kao sažeti pesnički program - To je to (1974), Pravo stanje stvari (1978) ili Noćni razgovori (1984) i Istorija melanholije (1993), pa do pesama koje je u poslednje vreme objavljivala u našim listovima i časopisima, Radmila Lazić dosledno neguje, čuva i razvija jednu posebnu pesničku slobodu: slobodu da otkriva ono što bi svako drugi želeo da sakrije: svoj sopstveni život, bez skrivalica i maski, sa svim njegovim mukama, problemima i nezadovoljstvima. Radmila Lazić piše o životu Radmile Lazić, sa retkom otvorenošću i hrabrošću. U drugim i teškim noćnim razgovorima sa samom sobom, sa svetom, sa prikazama i avetima, sa svojim strahovima i očajanjima, sa svojim i našim strašnim i surovim vremenom, ona pokušava da utvrdi pravo stanje stvari, i s tim se pravim stanjem stvari suočava otvoreno, bez ulepšavanja i ublažavanja. Između pesnika i čitaoca ne postoji nikakav eufemistički pesnički subjekt, koji relativizuje sve što pesnik kaže, i iza čijeg se virtuelnog identiteta pesnik zaklanja. Kao što je u naslovu svoje prve knjige kazala to je to, Radmila Lazić u svakoj svojoj knjizi, u svakoj svojoj pesmi otvoreno kaže To sam ja. To otvoreno i hrabro pesničko JA o sebi i svom životu govori jezikom direktnim, modernim, urbanim, nedvosmislenim i, iznad svega, dramatičnim. Sve su to osobine koje su Radmili Lazić obezbedile istaknuto mesto u savremenom sropskom pesništvu, a koje su je danas ovenčale i nagradom koja nosi ime naše velike pesnikinje, Desanka Maksimović.