prva strana

Subota, 17. April 2021.

Revija KOLUBARA - Jul 2003 > stav

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

uvodnik

Prijemni

Branko Vićentijević

(Foto: Ljuba Rankovic)

Kolektivni stres dela nacije svakog leta poznat kao sindrom prijemnih ispita za upis u srednje škole i na fakultete jedva da je „upolovačen”. Pojedini osnovci su „trčali dva kruga”, budući brucoši tek se zagrevaju.

Obožavam talentovane TV izveštače koji svake godine krajem juna, posle prijemnih ispita osnovaca, budućim srednjoškolcima postavljaju isto, krucijalno pitanje:
„Da li je bilo teško”! Da ne bude nesporazuma, nejasno je šta bi to moglo „biti teško” đacima koji su imali mogućnost da bezmalo četiri meseca „treniraju” sa testovima iz kojih će na prijemnom dobiti po 20 pitanja (zadataka) iz matematike i srpskog (maternjeg) jezika.

Da, ipak, nije lako pokazali su Vlada Srbije i Ministarstvo za prosvetu i sport, koji su, po prvi put ove godine, osnovcima dozvolili popravni prijemni ispit. Nejasno je jedino da li je „popravni prijemni” pre svega bio za stručnjake ministarstva kojima se, uz sve kontrole, redakture i korekture, u testovima po pravilu omaknu pitanja (zadaci) sa netačnim rešenjima.

Posle svega desilo se da je u Beogradu, a gde bi drugde, „provaljen” i falsifikovan obrazac za upis svršenih osnovaca u srednje škole. Jedina nepoznanica u ovoj jednačini je, ko bi zapravo trebalo da „vrati pare” svome učitelju!