prva strana

Ponedeljak, 12. April 2021.

Revija KOLUBARA - Jul 2003 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

biti Valjevac

Klinci među rukometnim prvoligašima

Branko Vićentijević

Ubojito krilo: Mrđan Janković u akciji (Foto: Dragan Krunić)


Isplatio se rad Škole rukometa – trener Slobodan Jokanović u elitu uveo valjevske srednjoškolce rođene između 1983. i 1985. godine predvođene iskusnim kapitenom Milanom Ilićem Mačkom i golmanom Goranom Damnjanovićem Debelim * Red je da i Valjevo konačno bude na visini zadatka * Primer kako treba raditi i recept za ispravljanje višegodišnjih promašaja fudbalera Budućnosti i košarkaša Metalca

Razumljivo je i posve opravdano bilo slavlje sportskog Valjeva u poslednjoj majskoj noći, posle pobede rukometaša Metalca u derbiju sa Šamotom iz Aranđelovca – 22:21 (10:2). Uspeh je značio više od plasmana u Prvu saveznu ligu, ako je uopšte i bude, s obzirom na to da se, posebno u rukometu, još uvek ne zna da li će srpsko-crnogorska liga biti zajednička, odnosno šta su sve kadri da urade „rukometni geniji” Rade Đurđić i Milorad Vučelić e da bi se održali u foteljama čelnika sportskih saveza koji to poodavno zapravo i nisu. Srednjoškolci i studenti, rođeni između 1983. i 1985. godine, predvođeni iskusnim kapitenom, bekom Milanom Ilićem Mačkom i golmanom Goranom Damnjanovićem Debelim, pokazali su da su i klinci iz naše male varoši kadri da se izbore za elitu i ravnopravno igraju u njoj. Mnogo bolje, a mnogo jeftinije, od „polutana – došljaka”, koji su, zajedno sa onima koji su ih godinama dovodili, sahranili valjevski fudbal (Budućnost) i košarku (Metalac).

Najpre, ko su veterani. „Mačak” Ilić je kao klinac svojevremeno došao u Valjevo iz Runjana kod Loznice, doveli ga Gužva (Nikola Jevremović) i Mađar (Voja Andrić). Tu je naučio da igra (uspešno i u 37. godini), da se ponaša kapitenski. Oženio se Ružicom (dev. Petrović), nekadašnjim golmanom ženske ekipe „Metalca”, zasnovao porodicu, ima sinove Mladena i Lazara, ovde se zaposlio kao vatrogasac (sada se to zove protivpožarni policajac), hobi mu je igranje fudbala u FK Bezbdnost (ekipa valjevskog SUP-a), koji je takođe izborio plasman u viši rang. „Debeli” je sin „Cige” Damnjanovića sa Petog puka, dugogodišnjeg vozača direktora „Feruma”, najduže je valjda „dužio” Tomu Živkovića, Jokan ga lansirao. Probali su njih dvojica rukometni hleb i van Valjeva ali su se opet vraćali, i vratili. Hvala im!