prva strana

Subota, 17. April 2021.

Revija KOLUBARA - Jul 2003 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Junska jara

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Mršava žetva * Suvonjava malina * Štrajkovi: lakše je prozivati državu nego gazdu * Sinalkova Banja Vrujci * Ugašena sirotinjska kuhinja * „Avetinjski mol” i „Iz dubine svetlost” * Događanja u dvorištu * Džez nedelja * Vruće, vruće...

1. Valjevski gimnazijalci Marija Janković i Ivan Milić najbolji fizičari u zemlji. Gimnazijalcima mnoštvo nagrada i na Republičkoj smotri naučnog stvaralaštva. Najbolji među najboljima: astronom Bojan Besednik, sociolog Jelena Ostojić i informatičar Miloš Savić * Bez stranih dobrotvora zatvorena i u Valjevu sirotinjska kuhinja (sa više od 900 korisnika) * Folkloristi iz Bujanovca u Osečini * Rukometaši „Metalca” od sinoć ponovo u Prvoj ligi.

2. Prestale blokade saobraćajnica, ali protesti u „Srbijanki” i „Stefilu” ne jenjavaju. Štrajk „Uzorovih” šivara. Traže da se Predragu Saviću poništi kupovni ugovor, štaviše „da se protera iz Valjeva”. Protiv gazde digli se i radnici „Mašinoservisa” * U privatizovanom „Unipu” obnovljena proizvodnja stočne hrane * Valjevskoj bolnici odobren kredit Svetske banke.

3. Domaćinstvo Branka Rakića u Valjevskoj Kamenici na mapi srpskog seoskog turizma. Sve blagodeti odmora u seoskoj idili za 600 dinara dnevno * Pesničko veče Pere Zubca i Dobrice Erića na Ubu * Valjevac Nebojša Savić najbolji epizodista na Sterijinom pozorju (Cuja Duvdić i Mijačevom „Ravangradu”).

4.
Vlasnik „Uzora” uzvraća udarac štrajkačima: oglašen prijem sto novih šivača * I sa samo deset učenika u Valjevskoj gimnaziji biće obnovljeno matematičko odeljenje * Ukinute vize za Hrvatsku. Posle dvanaest godina počinje isplata penzija.

5. Mučna rasprava valjevske vlade o protestima u „Srbijanki” i „Stefilu” * Zbog nezakonitog štrajka radnici „Mašinoservisa” se vratili na posao * Italijanska firma „Vali” uz pogon gradi i fabriku čarapa u Beloševcu za 500-1000 radnika * Na Spasovdan prava četiri sata na Mioničkoj crkvi * Spasovdanska trka na Ubu * Uhapšen valjevski hirurg zbog uzimanja mita a drugi osuđen za isto delo * Lajkovački planinari na Prokletijama.

6. Pošto je Republička agencija dala za pravo vlasniku „Uzora”, šivari prekinuli štrajk * Valjevki na sred ulice oteli 1.100 evra! * Zimpin hit - dnevno-noćni trezor * Danima nesnosna vrućina. Danas 32 stepena * Kupanje u petničkim bazenima 60 dinara, mesečna karta 500 * Miomiris ucvetalih lipa obavio čitav grad...

8. Mionica za 132 svoja mala maturanta: sinoć žurka u Vrujcima, danas pozorišna ekskurzija u Beograd (mjuzikl „Poljubi me, Kato”). Đak generacije Katarina Mihailović iz Gornje Toplice * Deca iz Doma „Mihailo Stupar” posetila specijalce u Batajnici.

10. Prekinut protest u „Srbijanki” i „Stefilu”, uz delimičnu obnovu proizvodnje * U „Glasu crkve” predstavljena memoarska knjiga dr Dragana Nedeljkovića „Iz dubine svetlost” * Loznički pisci gosti Valjeva * Planinske fotografije Branka Matića u Tešnjaru * Pretežno Ljižanke na večeri sa dr Jovanom Marićem i njegovom knjigom „Bestidni seks”.

11. Privredno-politička delegacija Valjeva u Prilepu * Počeo otkup maline u Podgorini. Cena tek posle Trojica.

12. Vrućina na ivici proglašenja elementarne nepogode: u Valjevu (zvanično) 33, u Beogradu 38 stepeni! U selima muke s vodom, a na vodovod Krčmar neko prikačio 500 metara creva za zalivanje malinjaka! * Petru Pajiću nagrada „Tipar” u Pljevljima za smehovite priče o Pipu * Predstavom „Golicanje - golišanje” Studija OSA završeni valjevski Dečji dani kulture.

REIK Kolubara (Foto: Ljuba Rankovic)

13. Na 34 stepena sve osnovne i većina srednjih škola skratile časove. Građevinari, električari i drugi terenci rade „uobičajno, samo malo usporeno” * „Povest o spisu...” Slavena Radovanovića u Bajinoj Bašti, uz slikarsko događanje Miodraga Pešića * „Avetni mol” - druga knjiga pesama Branka Jezdića Defe u izdanju „Intelekte”.

15. Dan policije u Brankovini * Drugi dan polaganja prijemnih ispita za više od 2000 budućih srednjoškolaca. Tehnička i Medicinska škola privlačnije od Gimnazije.

16.
Druge Trojice - Slava grada Valjeva * Svečanost za Dan vojske * Prijem za 44 odlikaša među 150 malih maturanata u Osečini. Đaci generacije Sanja Nedeljković i Jovana Đokić * Programom „Vek d‚žeza” prijaniste Miše Krstića počela Kontekstova Nedelja d‚žeza.

17. Na valjevske ulice stigao prvi autočistač. Uz donaciju IRD za gradsku čistoću 144.660 dolara * Osnovci krenuli na raspust.

18. Maratonska rasprava u Valjevskoj skupštini o zamrloj privredi i „tankom” bud‚žetu. Neki kažu da su privreda i kultura u Valjevu mrtvi * S večeri na ulici i Trgu d‚žez i umetnost uživo Miodraga Pešića.

19. Firma „Si end Si” i biznismen Vojin Đorđević preuzeli celokupnu investicionu inicijativu u Banji Vrujci. Sa praktično novim vlasnikom Banje dobro će se ovajditi i Mionička opština da ubrza obnovu od zemljotresnog stradanja * Od juče kiša, ali i zahlađenje sa temperaturom od tek 17 stepeni.

20. Svetski dan izbeglica. U našem kraju ima ih oko 2.500. Posle osam godina iseljavaju se izbeglice iz baraka Poljoploda. Većina želi da ostane u Valjevu * U Pfafenhofen, u jednonedeljnu posetu, otputovalo 20 valjevskih srednjoškolaca, troje dece iz Doma „Milan Stupar” i 13 profesora * Na Kontekst d‚žez nedelji monodrama Srbe Milina „Pijanista” * Srednjoškolci na raspustu.

21. Neveseo početak žetve pšenice. U Tamnavi samo 4.500 ha a prvi prinosi „mršavi” - dve do tri tone * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena spomenica maturanata 1952. godine * Pred Omladinskim centrom događanja polaznika Likovne škole slikarke Katarine Marinković * Kraj Džez nedelje sa Rambom Amadeusom * S večeri zvanično počelo leto.

22. Skroman Dan maline u Brankovini. Najboljim malinarom proglašen Radivoje Jovanović iz Gunjaka, najveći prinos od 12 tona ostvario Mladen Marić iz Sušice a najlepši malinjak Žarka Jovanovića iz Mratišića. Malina na pijaci 60, a u otkupu uglavnom 50 dinara. Malinari isprva zahtevali cenu jedan evr (oko 66 dinara), ali je prošlo vreme dogovorne ekonomije.

24. Ponovo nesnosna vrućina od 34 stepena. U Valjevskom SUP-u uručene nagrade republičkog ministra najboljim starešinama i policajcima. Prvonagrađeni Slavko Stojić, načelnik Odeljenja u Ljigu i tamošnji saobraćajac Miloš Prokić. Orden za hrabrost valjevskom policajcu Draganu Vasiću * Uhapšen jedan od zelenaša u Valjevu. Na 13.200 maraka datih u zajam „privredio” još stotinak hiljada.

25. Obeležen Dan borca Valjevskog NOP odreda * Na kraju svoje izložbe i boravka u Internacionalnom studiju ruski slikar Aleksandar Žernokluev oslikao triptih o Valjevu * Na Danima fotografije u Čačku Dragiši Medenici nagrada za kolekciju; pohvale Milanu Markoviću i Branislavu Brkiću.

26. Popodnevna jagma za mestom u bazenima ili kraj Gradca * Pesnikinja Radmila Lazić otvorila ovoletnja „Događanja u dvorištu” Valjevske biblioteke * Na Ubu tribina o sudbini termoelektrane u Kaleniću bez optimističkih rešenja.

27. Dragocena pomoć u opremi od Kraljevine Norveške stigla za Hitnu pomoć u Valjevu * Počeo trodnevni Povlen-reli.

28. Prijem za 82 valjevska vukovca * „Bazilika u Leliću” - dvodnevni program valjevskih prirodnjaka i biljara sa Društvom za zaštitu Lelića * Vidovdanski promenadni koncert u Valjevu policijskog hora i orkestra.

Vrućina nam je svima udarila u glavu. Novi politički skandali i nacionalističko divljanje ulične rulje: da l’ je Čeda bio u Šilerovoj, bespoštedna medijska tuča za frekvencije (od koga se ovajdio Pink a čija je prćija B 92), navijačko demoliranje Hrvatske ambasade i centra Novog Sada u slavu prvaka Evrope u vaterpolu...

Daleko od razuzdane gomile i medijske halabuke može se i na vrućini ostati normalan. Uživati, recimo, u Mefijevom sladoledu u lipovom hladu na Keju. Leto je jedinstvena prilika za obnavljanje osećanja lične slobode.