prva strana

Utorak, 31. Mart 2020.

Revija KOLUBARA - Avgust 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Naučni simpozijum o malini

Učešće najavili i stručnjaci iz inostranstva

(Danas, 17. jul 2003)

U organizaciji Jugoslovenskog naučnog voćarskog društva i Centra za voćarstvo i vinogradarstvo u Čačku od 28. do 30. oktobra će se organizovati Prvi naučni simpozijum o malini. Pored domaćih voćarskih stručnjaka koji se bave istraživanjem i unapređenjem uzgoja maline, već duži niz godina strateškim voćarskim i izvoznim proizvodom, svoje učešće na ovom skupu, koji se po prvi put održava u našoj zemlji, najavili su inostrani stručnjaci za ovu oblast voćarske proizvodnje.

Branje maline (Foto: Ljuba Rankovic)

Organizatori očekuju da će se na ovom skupu krajem oktobra pojaviti oko 500 učesnika među kojima istaknuti naučni radnici, proizvođači i prerađivači maline. Za sada kada je reč o učesnicima iz inostranstva učešće su najavili eksperti iz Engleske, Škotske, Francuske, Poljske i Mađarske. Za proizvođače i prerađivače maline od velikog značaja biće učešće dr Džemsa Dankana, čiji se naučni rad iz ove oblasti voćarske proizvodnje odnosi na bolesti maline.

Zahvaljujući činjenici da se Centar za voćarstvo i vinogradarstvo već duže vreme bavi proizvodnjom sadnog materijala, ali i radom na identifikaciji uzročnika bolesti maline, ovoj ustanovi koja je poznata i van granica bivše Jugoslavije pripala je čast da bude organizator ovog skupa.

U Centru za voćarstvo i vinogradarstvo takođe planiraju da uskoro otpočnu laboratorijsku kontrolu prisustva pesticida, insekticida i fungicida u plodu maline, koju propisuje Evropska unija, kako bi ovaj voćarski proizvod mogao da nađe svoje mesto na evropskom tržištu, koje je postalo sve izbirljivije i rigoroznije kada je u pitanju kvalitet.

Finansijska sredstva za održavanje simpozijuma obezbedila su ministarstva za poljoprivredu i nauku, lokalne samouprave u kojima se malina najviše proizvodi. Organizatori očekuju da će održavanje simpozijuma finansijski pomoći i proizvođači sredstava za zaštitu, društvene i privatne hladnjače, kao i otkupljivači i izvoznici maline. Opštinska vlada u Čačku je već na poslednjoj sednici donela odluku o finansijskoj podršci Prvom naučnom simpozijumu o malini.