prva strana

Četvrtak, 2. April 2020.

Revija KOLUBARA - Septembar 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Zlatna dama u Valjevu

Nerino Grasi, predsednik „Golden Lady”

(Danas - Zemlje, jul 2003)

Šta je to što ste vi ponudili damama, imajući na umu da ste kompanija za proizvodnju ženskih čarapa svetskog ranga?

Da bi firma održala konkurentnost u našem poslovnom sektoru ona mora predviđati nove trendove i osluškivati zahteve potrašača. Mi svake sezone lansiramo novi proizvod takođe s novim tehničkim karakteristikama, u čemu je proizvodni i prerađivački proces veoma važan. Ovakva politika pokazala se vrlo uspešnom i doprinela je rastu robnih marki i u pogledu potrošnje i po pitanju priznanja.

Jedna od vaših 13 fabrika nalazi se u Srbiji (Valjevo). Kako i zašto ste se odlučili da dođete tamo?

(Foto: Ljuba Rankovic)

Srbija je zbog svog strateškog položaja u razvoju i integraciji između Evrope i balkanske arene, raspoloživosti jeftine radne snage i otvaranja prema stranim investicijama odjednom shvaćena kao jedno od najzanimljivijih mesta za naša ulaganja.

Možete li napraviti nekakav presek pozitivnih i negativnih aspekata vašeg prisustva ovde?

Posle dve godine aktivnosti u Srbiji, zapošljavajući oko 250 ljudi u našoj proizvodnoj jedinici u Valjevu, bili smo iznenađeni pozitivnim reakcijama lokalnih radnika. Glavne teškoće došle su zbog slabe efikasnosti državnih institucija koje se još bore protiv birokratskog aparata koji se teško nosi sa zahtevom za dinamičnijom ekonomijom. Na sreću, saradnja i podrška lokalnih vlasti pružili su nam šansu da stvorimo uslove za ostvarenje našeg proizvodnog projekta.

Kako predviđate budućnost vašeg investiranja u Srbiji?

Budućnost je naša sadašnjost. Za nekoliko meseci će se okončati izgradnja nove proizvodne jedinice u Valjevu površine od oko 700 m2, a u roku od godinu dana će se povećati broj zaposlenih na 450-500. Povrh toga, nakon ove proizvodne investicije, mi ne zaboravljamo da je Srbija takođe veoma interesantno tržište kojem planiramo da se uskoro približimo.