prva strana

Petak, 20. Septembar 2019.

Revija KOLUBARA - Septembar 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Da voda iz Vrujaca bude najbolja

Vojin Đorđević, generalni direktor „Si&Si Company”

(Danas, 12. avgust 2003)

Misija „Si&Si Company” je definisana odnosom prema potrošaču i u centru svih njenih aktivnosti je potrošač, kaže na početku razgovora za „Danas” Vojin Đorđević, generalni direktor „Si&Si Company”.

Vizija vaše kompanije je da postanete apsolutni lider na tržištu, kao i da vaš kompletan proizvodni program postane dostupan svakom lokalu i trgovini. Koliko ste blizu ostvarenju tog cilja i šta još treba uraditi kako biste stali rame uz rame sa „Coca-colom”, na primer?

- Kada smo te zadatke postavili, nisam bio svestan koliko su velike mogućnosti našeg tržišta. Mi smo postigli mnogo, ali bi postigli i više da smo imali dovoljno proizvodnih kapaciteta. Od kada smo počeli sa „sinalkom”, pre sedam godina, konstantno smo imali problem sa nedovoljno kapaciteta, potražnja je bila uvek veća nego što smo mi mogli da proizvedemo. Tako je bilo i kada smo proizvodili i dva miliona litara mesečno, i četiri miliona mesečno i sada kada proizvodimo mnogo više. Sada pokrivamo šezdeset odsto tržišta. U međuvremenu smo kupili dodatnu opremu, a za sledeću godinu planiramo kupovinu nove opreme i proširenje kapaciteta. Od našeg cilja nećemo odustati. Želja nam je da ponudimo što kvalitetniji proizvod, i budemo prisutni u svim prodavnicama.

Kompanija Si&Si je organizovana po principima zapadnog tržišta. Koliko je teško raditi po tom sistemu u zemlji kakva je Srbija?

- Zaista je teško, ali se mi trudimo i želimo da budemo organizovani. Ne mogu reći da smo u tome u potpunosti uspeli, ali činjenica je da mnogo dugujemo svom partneru iz Nemačke. On je uvodio nova pravila koristeći nemački sistem organizacije. Međutim, mi smo uvek koristili i nešto naše. Mislim da je to tajna uspeha naše kompanije, jer nismo se uvek strogo držali tih načela. U početku je bilo zaista teško i bila je teška saradnja sa njim, jer je zahtevao da se sve uradi u tačno utvrđenom roku i na određeni način i trebalo je puno vremena da se ljudi u kompaniji naviknu na to. Moje mišljenje je da ako se ne budemo dobro organizovali, nećemo moći da se razvijamo u budućnosti. Želimo da naša proizvodnja raste svake godine za pedeset do sedamdeset odsto, a to je nemoguće bez dobre organizacije.

Kupili ste hotel u Banji Vrujci. Da li se to Si&Si kompanija okreće ka turizmu i ugostiteljstvu?


- Naša kompanija želi da bude veliki proizvođač vode i u skladu sa tim smo kupili jedan dobar hotel sa izvorom u Banji Vrujci. Planiramo da do kraja godine završimo fabriku vode. Inače Banja Vrujci predstavlja pravi biser je ima zdravu vodu i vazduh i veliki potencijal za izgradnju turizma. Tamo ćemo pre svega ulagati u fabriku vode, ali nam je cilj da Banju podignemo na jedan viši nivo. Izgradićemo kanalizaciju i to će biti naša donacija opštini. Investiraćemo i u druge sadržaje, jer želimo da voda iz Banje Vrujci bude najbolja i da cela Banja ima imidž iste, ekološke banje i na tome treba puno raditi. Naš nemački partner je spreman da investira oko deset miliona evra.