prva strana

Utorak, 2. Jun 2020.

Revija KOLUBARA - Septembar 2003 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Kriv je

(Danas, 29. avgust 2003)

Penzionisani viceadmiral Jugoslovenske narodne armije Miodrag Jokić priznao je prekjuče pred Međunarodnim tribunalom u Hagu svoju krivicu za ratne zločine u području Dubrovnika, granatiranje Starog grada 6. novembra 1991. godine i kršenje zakona i običaja rata. „Časni sude, kriv sam”, rekao je bivši komandant Vojnopomorskog sektora Boka kada mu je pročitana optužnica koja ga tereti i za ubistva, svirepo postupanje, napade na civile, uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika, pljačku. Tužilaštvo tribunala najavilo je da će zahtevati da Jokić bude kažnjen sa deset godina zatvora, u skladu sa nagodbom koju je postiglo sa optuženim.

Miodrag Jokić (Foto: Ljuba Rankovic)

Evo priznanja da u opsednutom Dubrovniku nisu gorele samo automobilske gume i da je sumanuti ratni plan srpskih rukovodstava i obezglavljene vojske zaista podrazumevao i pripremu terena za izgradnju „lepšeg i starijeg Dubrovnika”, stvaranje dubrovačke republike koja bi se pripojila teritorijama pod srpskom dominacijom, odnosno ofanzivu ka Splitu, o čemu je u svom memoarskom štivu pisao general Veljko Kadijević, tadašnji glavnokomandujući. U agresiji na Konavle i Dubrovnik učestvovale su jedinice regularnog sastava JNA, rezervisti iz Crne Gore, specijalna policija, srbijanske paravojne formacije, poginule su 43 osobe, Konavle je opustošeno (“Admirale, nikad nisu lepše izgledala”, rekao je, navodno, Jokiću gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević). Dubrovnik je uporno branjen i nije pao, ali je, po proceni UNESKO, oštećeno 60 odsto spomenika neprocenjive vrednosti. Za angažman na dubrovačkom ratištu pred Tribunalom su optuženi i general Pavle Strugar koji se dobrovoljno predao, te visoki oficiri JNA Milan Zec i Vladimir Kovačević.

Admiral Jokić rekao je uoči odlaska u Hag da je svoj posao obavljao profesionalno i da je bio „depresivan” kad je video posledice akcija rezervista iz Crne Gore. U međuvremenu je postigao nagodbu - šta duguje Haškom tribunalu verovatno ćemo uskoro saznati. Možda je reč o svedočanstvu koje će dokazati postojanje zločinačkog plana za stvaranje velike Srbije i dodatno rasvetliti angažman njegovog glavnog realizatora.

Na put u Holandiju novembra 2001. godine admirala je ispratio aktuelni ministar policije Srbije Dušan Mihajlović, javnost je ocenjivala da je tada prvi policajac, ipak, imao preča posla, na primer da smiruje pobunu Jedinice za specijalne operacije (“beretke” su istog dana blokirale autoput u strahu od Haškog tribunala). U svakom slučaju, ministar je bio ubeđen u admiralovu nevinost i ‘ladno je ponudio garancije Vlade Srbije da se Jokić brani sa slobode. Ko zna, možda je, nakon priznanja svog stranačkog kolege i saradnika, promenio mišljenje, a možda ponuda državne garancije i dalje stoji.

Još jedno priznanje koje podseća na sramne epizode u novijoj istoriji srpskog naroda. Samo još kad bi bilo za nauk i kad bi ovde nekom nešto značilo.