prva strana

Ponedeljak, 17. Februar 2020.

Revija KOLUBARA - Septembar 2003 > kultura

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

ex libris

Životopis vladike Nikolaja

Redakcija Revije KOLUBARA

Život, misao i delo Nikolaja Velimirovića prikazani su u tri obimne knjige, na oko 2.200 njihovih strana, čiji je autor Milan D. Janković, protojerej, dugogodišnji glavni sekretar Sinoda Srpske pravoslavne crkve. Prva dva toma objavljena su prošle godine, treći ove. Štampao ih je „Valjevo-print”. Izdavač: Eparhija šabačko-valjevska.

(Foto: Ljuba Rankovic)

O karakteru, važnosti i zanimljivosti ovoga izdanja i o njegovoj sadržini jasno govore nazivi poglavlja:
Prvi tom - Detinjstvo i školovnje; Rad u Engleskoj; Odlazak u Ameriku, boravak i rad; Izbor za episkopa žičkog; Izbor za episkopa ohridskog; Gradnja crkve u Leliću; Ponovni izbor za episkopa žičkog; Borba protiv Konkordata; Molitveni sabori; Osnivanje dečjih domova; U misiji crkve; Unutrašnja misija; Okupacija i hapšenje; Robovanje i patnja.

Drugi tom - Objavljena dela; U očima savremenika; U očima sledbenika; U očima poštovalaca; Napadi i druge neprijatnosti; Upokojenje i sahrana; Episkop Lavrentije i Najdanovići.

Treći tom - Briga za budućnost crkve; U borbi za slobodu; Izbor za episkopa žičkog; Lik u knjigama; U misiji crkve; Svedočanstva; Srpska reč, pero i molitva; Pisma i pozdravi; Posledice borbe protiv Konkordata; U čeljusti okupatora; U izgnanstvu; Napadi i klevete; U atar istine; Prijateljstvo sa Džordžom Belom; Vest o upokojenju; Povratak; Negovanje kulta; U proviđenju; Ispunjenje vremena; Bio-bibliografija 1902-1941.

„Samo Bog i autor ove knjige znaju koliki je turd uložen da se materijal u njoj sakupi i izda. Zbog toga, kao čitaoci treba od srca da zahvalimo proti Jankoviću za trud i veliku ljubav prema Svetom Vladici i svome rodu. A on je, kao glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda, jedini imao na raspolaganju bogatu crkvenu arhivu iz vremena kada je episkop Nikolaj bio član Svetog arhijerejskog sinoda i sabora, pa je sa njemu svojstvenom umešnošću to iskoristio i u knjigu složio” - piše vladika Lavrentije u uvodu trećeg toma.

U svojstvu recenzenta prvi čitalac ovih knjiga, i prvi njihov ocenitelj, bio je Velibor Berko Savić, koji je na osnovu toga napisao: „Pred nama je još jedno grandiozno delo”.

Milan D. Janković rođen je 11. septembra 1932. godine u Pričeviću. Parohijsku službu počeo u Dokmiru a završio je u Jabučju. Od marta 1968. radi u Kancelariji Svetog arhijerejskog sinoda SPC.