prva strana

Utorak, 31. Mart 2020.

Revija KOLUBARA - Septembar 2003 > pisma

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Proti Mateji Nenadoviću

Protojerej stavrofor Vladan Kovačević

Dragi moj Proto,

Nemoj se čuditi što Ti posle 150 godina neko piše iz Brankovine. Možda si mislio da smo te, u kratkoj pameti, zaboravili ili da se ne sećamo slavne kuće Nenadovića. Ne, dragi moj Proto, ne može i ne sme Srbija zaboraviti ni Tebe, ni Tvoga čestitog oca kneza Aleksu, ni strica vojvodu Jakova, ni brata vojvodu Simu, ni Tvoga sina čika Ljubu, ni sinovicu kneginju Persidu, majku kralja Petra I, ni brata Tvoga Petra Zografa, ni Jefrema i Jašu... Pronašli smo i Tvoju čitulju, pisanu Tvojom rukom, pa na Proskomidiji, kao nekada Ti, vadimo čestice za pokoj duša vaših.

Povod zbog čega ti pišem je 2004. godina. A to je 200. godina od smrti Tvoga slavnog oca. To je 200 godina od kada si izneo barjak iz Brankovinske crkve, pobo ga na Brankovinskom visu i počeo okupljati ustanike. Srbija se, pričaju, priprema da obeleži dvesta godina od Prvog srpskog ustanka. A kako će, to ne znam? Još se dogovaraju.

Šta da radimo mi u Brankovini? Kako da obeležimo tako značajnu godinu? Kako mi, kao potomci, da se odužimo Tebi, koji si nam ostavio amanet da ljubimo Boga i Otečestvo.

Prota Vladan Kovačević (Foto: Ljuba Rankovic)

U Brankovini je skoro sve ono što je bilo i kada si nas Ti napustio. Ovde je Tvoja zadužbina, hram Sv. Arh. Gavrila iz 1829. godine, samo su ona dva zvona bile odnele Švabe 1916. godine i od njih pravili topove, ali Brankovčani kupiše novo zvono od 300 kilograma koje i danas poziva vernike. Čudan zvuk ono nekada ima, često čujem kako govori reči Tvoga velikog oca, izgovorene pred smrt: „Jakove brate, ne daj im pare, ne ostavljaj mi decu pod dugom, oni će ti pare uzeti, a mene pogubiti”. Ovde su svi grobovi Nenadovića, kao da štite crkvu sa severne strane, a služe kao zaštitni znak Brankovine. Slova na spomeniku Tvoga oca obnovljena su, ali je malo onih koji znaju da pročitaju jer je pisano predvukovskim pravopisom, a kod nas se sada više čita i štampa latinica. Ne znaju da na njemu piše: „Zato se Srbi zbog Alekse digoše na osvetu. I od toga časa Srpska slava rasti poče”. Tvoji Memoari su vrlo popularn, ali i vrlo retka knjiga. Teško ih je, skoro nemoguće naći u prodaji.