prva strana

Subota, 17. April 2021.

Revija KOLUBARA - Septembar 2003 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Avgustovska omama

Hroničar: Ljiljana Kecojević

„Krečenje” zemlje * Agranina „Podgorka” * Valjevski voćni brend * Vujića pećina * Od „Bostona” do „Tre merli” * Slalom među kontejnerima * Magla na Promaji * Kome smeta Boginja Sunca...

1. U Valjevu inicijativa za zapošljavanje invalida. Neretki među njih oko 500 u našem kraju čak i fakultetski obrazovani * Lajkovac dobio saglasnost za promenu naziva 42 svoje ulice * Od čačkalica do vrhunskog nameštaja „Koš komerc” iz Osečine solidan partner čuvene švedske „Ikee” * „Podgorka” našla više nego dobrog kupca - beogradsku „Agranu”.

2. Počela Druga škola srpskog jezika i kulture u Valjevu sa 25 mladih slavista iz 12 zemalja Evrope i Amerike * Mladi Srbi iz sveta, učesnici „Mobe” u Soko gradu, posetili Valjevo * U vrelim letnjim noćima male sove zaposele tešnjarske bašte.

4. Laboratorijski nalazi potvrdili da je valjevska malina hemijski ispravna, ali je 95 posto nje plesnjivo smešteno u hladnjače (osim kod „Frigo bela”) * Stigla vrhunska američka oprema za prečišćavanje vode na Divčibarama, vredna 225.600 dolara * Zbog pregorevanja klima uređaja, ali i spora oko vlasništva sa RTS-om, Televizija Valjevo već 13. dan bez programa.

5. Sanja Ilić i „Balkanika” zaključili Letnje večeri na Ubu * Počele Podgorske večeri u Osečini.

6. „Ništa bez robne marke šljive i maline na putu do evropskih trpeza” - rekao ministar poljoprivredni Stojan Jevtić u Valjevu * Grupa Francuza na seminaru srpskog folklora u KUD „Krušik” * Lajkovački folkloristi na turneji u Italiji * I drugi pomor ribe u Kolubari posledica izlivanja teških metala.

7. Iz Ministarstva trgovine saopšteno da su u Valjevu (među sličnim gradovima) najmanje plate - 8.511 dinara prema republičkom proseku od 13.568 dinara * U Tamnavi počelo krečno obogaćivanje „kisele” zemlje * Temperature neprekidno od 32 do 34 stepena.

8. Voda u Valjevu od 1. jula skuplja 25 odsto * Ubski vodovod gradiće izraelska firma „Tahal” * Uz pomoć IRD valjevski pčelari dobar „rod” podelili sa zdravstvenim i socijalnim ustanovama darujući 450 kila meda * Oko 300 mališana sa Kosova letuje na Divčibarama * Među deset najvećih uvoznika šećera od šećerne trske „Fruta” iz Osečine i „Tehno-tron” iz Valjeva.

9. Na Svetog Pantelejmona počela izgradnja crkvenog doma na Divčibarama * Lozničkom predstavom „Pigmalion” okončane Podgorske večeri u Osečini, a počela tamošnja Sedma likovna kolonija sa 15 slikara i vajara.

11. „Srbijanka” prodala mlečne restorane u Gradcu i „Kod kasapa”, kao i četiri kioska za 7,5 miliona dinara. Potrebno joj je oko 700 miliona da namiri suvišne radnike * U Valjevskoj opštini 545 socijalno ugroženih porodica. Najviše seoskih je u Brankovini i Lukavcu. Kao i valjevske plate, socijalna pomoć je sve manja * Opštine se najzad dogovorile o raspodeli preostalih 253 miliona zemljotresnih para (popravka 90 i izgradnja još 130 kuća).

12. Polemike o opravdanosti i legalnosti uređenja prostora pred Petničkom pećinom koje privodi kraju PP „Vujić” * Na stotinak seljana Podgorine svakodnevno silazi u Osečinu po vodu, jer su bunari odavno presušili * Karitasovih 12 humanitaraca iz Italije u obilasku 50-tak starih i hendikepiranih o kojima brinu. Poseta invalidu Radenku Andriću u Oglađenovcu koji od rođenja (50 godina) ne izlazi iz kuće, jer nema kolica * U Internacionalnom umetničkom studiju izložba slikara Iliane Pamens i Manuela Velaskesa iz Meksika * Gašenje duha starih valjevskih kafana: od danas ni „Bristol” ni „Obnica” već luksuzna italijanska picerija - tratorija „Tre merli”.

13. Isključivanje struje podgorskim seljacima kojima za duvan duguju 15 miliona dinara, deset puta više nego oni za struju. Elektrodistribucija ubrzo uvažila problem i odložila prinudni mrak * Zanimljiva istraživanja mladih na letnjim seminarima u IS Petnica: protivotrov za ujed poskoka, pesticidi protiv krpelja, čistoća Gradca (usputni izvori prljaviji od bezmalo pitke reke!) * Popodne šumski požari u Kovačici, Brangoviću i u Kotešici.

14. U kosovskom Goraždevcu na kupanju ubijeno dvoje a ranjeno četvoro srpske dece * Dragan Velikić sa „Dosijeom Domaševski” na kraju Dograđanja u dvorištu biblioteke * Mladi glumci na festivalu „Feid in” Omladinskog centra * Demonstracija (sve)moći Televizije: javno emitovanje emisije „Jana pesma - jedna želja” kraj Desankinog spomenika. Sledi „Srbija danas” pred Grandom i „Nedeljno popodne” sa Promaje * Temperatura 38 stepeni!

15. Dan žalosti za ubijenom decom na Kosovu * Kompanija „Marš“ oglašava navodni politički progon i onemogućavanje rada svoje Televizije kao gušenje slobode medija * Najbolji gimnazijalci na nagradnom letovanju. Škola nagradila 30 đaka * Zbog „vređanja pravoslavlja” u toku Podgorske likovne kolonije ispred Sportskog centra u Osečini uklonjena skulptura Radivoja Blečića „Boginja Sunca”.

18. Dosad najtoplije - 38,5 stepeni, 20. dan bez kiše, vodostaj Kolubare 6 cm. Zbog kvara četiri petine Mioničana od juče bez vode. Ljižani celo leto svakog drugog dana bez vode.

19. Na Preobraženje Vladika Lavrentije osveštao novu školu i obdanište u Slavkovici * U Leliću sabor frulaša sa maestrom Borom Dugićem * Sa Sajma prosvetnog zapošljavanja: nedostaju profesori engleskog (za nove prvake), fizike i matematike.

21. U Podgorini procenjuju da je ovogodišnja šteta na rodu maline više od 180 miliona dinara * Protest roditelja lajkovačkih đaka petaka jer niko neće da uči ruski, samo engleski * Uvod u 17. tešnjarske večeri: pod šatrom knjižare „Plato” veče sa Ljubicom Arsić i koncert folklorista „Abraševića” i „Đerdana”.

22. U Valjevu otvorena austrijska fabrika stiropora „Austroterm” * U Lajkovcu ispraćaj 25 avgustovskih regruta * U prilog „podizanja ekološke svesti građana” Odbor za ljudska prava organizovao takmičnje đubretara Valjeva, Uba, Mionice i Krupnja * Posle mesec dana proradila Televizija Valjevo * Na otvaranju Tešnjarskih večeri koncert „Van Goga” i izložbe - fotografija Dragiše Medenice i slika Miodraga Ćirovića.

23. Zbog utaje poreza uhapšen vlasnik RTV „Marš“ Zoran Dovečer * „Abrašević” otputovao na turneju u Portugal * Na letnjem valjevskom festivalu najtiražnija spisateljica Ljiljana Habjanović-Đurović i fantastičan koncert Tria Vlatka Stefanovskog nad Kolubarom * U Internacionalnom studiju izložba umetnika iz Pfafenhofena - Nikolausa Hipa i Gabrijele fon Habzburg.

24. Na Trgu šou pantomimičara, u „Platou” susret sa Marijom Jovanović, nad Kolubarom rok koncert „CB Grina” iz Pfafenhofena...

25. Građevinska inspekcija u Valjevu naložila PP „Vujić” da u roku od mesec dana prostor oko Petničke pećine i u njoj samoj vrati u pređašnje stanje * Dan romske kulture na Tešnjarskim večerima.

Kojot - Eyesburn (Foto: Ljuba Rankovic)

26. Zbog slabog odziva šljivara - prvi put nema izbora najbolje rakije na Tešnjarskim večerima * U „Platou” književni razgovor o tome zašto je Biblija više od književnosti sa Miodragom Lomom i Draganom Boškovićem * Rokersko Valjevo na koncertu Ajsbrna.

27. U Banji Vrujci košarkaši reprezentacije simbolično počeli izgradnju Sinalkove fabrike vode * Najavljeni predsednik SCG Svetozar Marović i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević nisu došli jer ne žele da budu zajedno * Na Tešnjarskim večerima džezeri - Jova Maljoković i Ana Sofrenović...

28. Obnovljena škola u Donjem Lajkovcu * Ubska građevinska inspekcija srušila 24 (i još će toliko) nelegalno podignutih objekata na ugljenokopu * U Tešnjaru „Antologija savremene monodrame Radomira Putnika, u „Platou” Jelica Zupanc, moda, maskembal... * Još uvek vrelo - 34 stepena.

29. Valjevo domaćin skupa turističkih agencija iz cele zemlje. U Tešnjaru veče „Nacionala” * Muzička premijera: „Abraševićeva” Karmina burana sa Filharmonijom mladih * U „Platou” Slaven Radovanović, u dvorišnom pozorištu Atelje 212 („Jedva steče zeta”) i SCK Kragujevac („Kralj Ibi”).

30. Kraj Tešnjarskih večeri u znaku koncerta Željka Joksimovića...

U vrelim danima koji još traju, nikako da se razaberemo kako nam je i šta nam se, zapravo, događa. Nevolje nam, u svakom slučaju, ne manjkaju. Sve sustižu jedna drugu. Bilo bi ih mnogo manje da se služimo iskustvom sopstvenih grešaka. Problem je što na njima drčno isprobavamo izdržljivost a ne pamet i pribranost. Vajar Mile Jevtić iz Vašingtona, koji ovog leta šeta po Valjevu, ponoviće da bi u našoj koži Ameri odavno kolektivno poludeli. Ako je to kome za utehu.