prva strana

Nedelja, 11. April 2021.

Revija KOLUBARA - Novembar 2003 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Oktobarska turbulencija

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Sindrom oktobra: kriza DOS-a * Da li pada Vlada? * Čija je Lutra? * Policijski miting * Nove Krušikove otpremnine * Karavan predsedničkih kandidata * Mioničani na Sajmu knjiga * Ljuba u Subotici * Memorijal „Raša Plaović” * Sneg, kiša i „Devet belih oblaka”

1. Remont pruge Beograd-Bar. Između Valjeva i Lajkovca putnici se prevoze autobusom * Na konkursu za kredite nevladinim organizacijama u Valjevu ubedljivo najbolji istraživači * U Nanomiru počela naknadna vakcinacija romske dece i žena.

2. Vlada Srbije donela Plan poslovno-finansijske konsolidacije „Krušika” sa socijalnim programom od 260 miliona dinara. Direktor Radivoje Milutinović kaže da Krušiku nije suvišan ni jedan proizvodni radnik. Problem je što svaki izdržava još dvoje zaposlenih * Pomoćnik ministra prosvete Refik Šećibović u Valjevu rekao da je neracionalan toliki broj isturenih odeljenja po selima skoro bez đaka, kao i čak tri tehničke škole u Okrugu. Skoro neverovatan podatak sanitarne inspekcije da ni u jednoj seoskoj školi voda nije ispravna! * U Lajkovcu obran kukuruz sa nepune 3.000 hektara. Do skora sejano 30 posto više.

3. Valjevska opštinska vlada najzad usvojila listu od oko 1.500 porodičnih kuća za obnovu i izgradnju posle zemljotresa * Koncertom violiniste Jovana Kolundžije na Ubu počeo Peti memorijal „Raša Plaović” * Pred Dečju nedelju u Lajkovcu bogat maskenbal * U Valjevu prvi Muzički festival za mlade pevače. Najbolji gimnazijalac Jovica Dedović.

4. Oktobar kao u sred leta - danas temperatura čak 29 stepeni * Na Divčibarama Dani gljiva.

7. Na ubskom Memorijalu „Raša Plaović” izložba slika Save Šumanovića.

8. U Mionici počela izgradnja nove Stočne pijace, vredne oko 17 miliona dinara. Otvaranje zakazano za Vavedenje, 4. decembra * Zimsko jutro na minus dva stepena. Sneg na Divčibarama * Za dva meseca Valjevska elektrodistribucija otkrila 30 kradljivaca struje. Šteta više od 20 miliona dinara * Na Ubu izložba mladih istraživača iz Čučuga „Arheološko blago Tamnave”.

9. Vlada Srbije donela Plan poslovno-finansijske konsolidacije „Srbijanke” sa socijalnim programom za više od 600 suvišnih radnika (110 miliona dinara) * U Valjevu zasedao Dečji parlament. Prikazana prva dečja opera u Srba - „Snežana i sedam patuljaka” Petra Kostića * U Udruženju književnika Srbije veče pisca i prevodioca Živote Filipovića * U Galeriji „34” izložba 20 polaznika Likovnog studija Omladinskog centra pod vođstvom slikarke Katarine Marinković, koja o njima kaže: „Ja sam oduševljena!”

10. Knjižara „Plato” prihvatila da u bivšem kafeu „Bajka” sa čitalištem Valjevske biblioteke otvori malu knjižaru * Kod „Filipa Višnjića” iz štampe izašao novi roman Radovana Belog Markovića „Devet belih oblaka” * U Valjevskoj biblioteci predstavljen časopis „Art” sa Antologijom najkraće neobjavljene priče.

11. Prelep sunčani dan u Subotici sa pedesetogodišnjom retrospektivom slikara Ljube Popovića u galeriji Likovni susret.

12. Ekipa mladih valjevskih atletičara najbolja na Trci mira u Surčinu. Ivana Ćebić druga na 3.500 metara.

13. Sindrom siromaštva: nepojmljiva gužva i tuča Valjevaca pred Odborom za ljudska prava radi dobijanja kanti za smeće iz inostrane donacije * U Valjevskoj gimnaziji prvo predstavljanje jubilarne monografije Sarana Aleksandrijana o slikaru Ljubi Popoviću.

14. Dobro odmiče setva pšenice na 22.000 hektara, znatno više nego prethodne godine * U Lajkovačkoj opštini pet hektara novih šljivika * Prva liturgija u Crkvi ognjene Marije u Vrujcima uz osvećenje tri crkvena zvona * Na Ubu osporen tender koji je dobila izraelska firma „Tahal” za izgradnju varoškog vodovoda.

15. Ubska ZIMP-a obeležila 55 godina rada * Istovremeno, vest da bi ubski pogon obuće „Boston” mogao uskoro da se ugasi.

16. Valjevo među sedam gradova u Srbiji u kojima će iz humantarnog programa UN „Habitat” biti građeni stanovi za siromašne. I zvanične potvrde da je svaki deseti Valjevac siromašan a svaki peti je na ivici siromaštva.

17. U „Krušiku” počelo dobrovoljno prijavljivanje za otpremninu radnika čiji je opstanak doveden u pitanje (10 prosečnih plata ili 6.000 dinara po godini staža) * U mioničkom Preciznom livu 80 otpremnina jagmi 97 radnika * U Valjevskom muzeju izložba službenih odela u Srbiji 19. i 20. veka. Najstarija načelnička uniforma kneza Jovice Milutinovića * U Galeriji „34” prva izložba studentkinje slikarstva Snježane Torbice.

18. Nevesela priča „na licu mesta” o obnovi uveliko zamrlih i zapuštenih Divčibara * Predsednički kandidat radikala Tomislav Nikolić otvorio u Valjevu predizbornu kampanju.

20. U Valjevu novi dogovor o ozvaničenju saradnje sa Pfafenhofenom * U Valjevskoj gimnaziji prvo u nizu muzičko-filmskih večeri Dejana Markovića pod nazivom „Nije sve to bio samo rokenrol” * Restoran „Zdravljak” na Pećini postao mali privatni motel(!?)

21. Iz četiri opštine hrvatske Banije poziv izbeglicama u Valjevu da se vrate primljen, uglavnom, s nepoverenjem.

22. Na trodnevnom susretu bugarsko-srpskih privrednika u Valjevu potpisan protokol o saradnji privrednih komora * Predsednički kandidat DOS-a Dragoljub Mićunović u Lajkovcu i Valjevu.

23. Od preksinoć kiša neprekidno lije (101 litar). Prokisle zgrade mnogih javnih ustanova u Valjevu i Lajkovcu - domovi zdravlja, Dom kulture, Radio Valjevo... * Na Privrednim susretima u Valjevu predstavnici Pule. Prvi ugovor o poslovnoj saradnji * Valjevski „Georudar” /samo/otkupljen na aukciji * Osmoro roditelja iz podgorskih sela odgovaraće što ne šalju decu u školu * Mionička skupština obezbedila da 40 osnovaca poseti Sajam knjiga u Beogradu i bude na premijeri filma „Sasvim obična priča”.

24. Petočasovna rasprava o tužnoj valjevskoj privredi. Najzad, dogovor o Fondu za privredni razvoj * I četvrta neuspela prodaja stečajne imovine Valjevske štamparije * „Elind-metalopreradu” kupio „Invest-komerc inženjering” * Glumac Predrag Ejdus dobio nagradu Memorijala „Raša Plaović”.

25. Mladi valjevski harmonikaš Nikola Janković četvrti na Svetskom kupu u Slovačkoj * Crkveni hor „Hadži Ruvim” na gostovanju u Klagenfurtu i Beču * Portugalsko veče u Valjevu uz ansambl „D’orfeu” * U Lajkovcu folklorni festival „Kolubarski vez” (ansambli iz Gacka, Beograda, Aranđelovca, Pecke).

27. Snežna vejavica... U domovima zdravlja jagma za vakcinama protiv gripa * Uz poduku u Valjevskoj bolnici kako se izboriti sa stresom i sindromom izgaranja, priča o ženi koja se umalo obesila videvši sebe na spisku suvišnih „Krušikovih” radnika.

28. Nova afera: G17 plus optužio ministra Dušana Mihajlovića da se okoristio kao većinski vlasnik „Lutre” * Atletska trka u spomen na generala Svetomira Đukića * Obezbeđen novac za obnovu Jolića vodenice i brane kod Lajkovca.

29. U Zavodu za zapošljavanje pripremaju se za „udar” od 1.000 - 1.500 nezaposlenih iz „Krušika”, „Srbijanke”, „Stefila”, „Kožare”... * Na godišnjicu smrti Raše Plaovića ubsko Amatersko pozorište premijerno izvelo predstavu „Čudo u Šarganu” u režiji Milenka Pavlova * Za naziv sportskog grada godine u Osečini uspešna trka na 3.000 metara * Tokom noći kamenovano sedište Liberala Srbije - Pokreta za Osečinu.

30. Posle kiše sedam dana ne radi 600 telefona u Petnici i Klincima. Popravka otežana zbog imovinsko-pravnih zavrzlama * Okončano suđenje ubicama mladog reditelja Milana Miladinovića * „Agrana” prodala nemačkom „Grinevaldu” 70 odsto osečinske „Podgorke” što garantuje nova značajna inostrana ulaganja.

31. Jutarnji zemljotres na prostoru Ljiga i Čačka.

Oktobarsko vreme sumnjičavosti, podozrenja, skepse i melanholije. Dobro bi bilo u sumnji poći od sebe: kad smo se i kako pogubili, izneverili i otuđili. Zašto se pametni tako uslužno (pri)klanjaju „gazdama”? Jedan se ovdašnji bogatun hvalio da mu pameti ne treba, jer uvek može da kupi znanje i akademika. Zato je njima sve bolje, dok nama i državi nikako da krene. Kad se razmaknu oblaci, oktobar će vredeti da se pamti po neviđenoj gužvi na Sajmu knjiga. To je najbolje što nam se dogodilo, ili će se uskoro dogoditi.