prva strana

Nedelja, 11. April 2021.

Revija KOLUBARA - Decembar 2003 > kalendar

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

listanje kalendara

Novembarsko ugruvavanje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Propast predsedničkih izbora ( Posledosovska razdruženja i koalicije * Nemiri u Krušiku, štrajk u Lajkovačkoj hladnjači * Otpremnine za prekobrojne u Srbijanki i „dobrovoljce” u Krušiku * Englez u Kokofarmu * Kraj Valjevske štamparije * Valjevske zarade uz „južnu prugu” * „Etimološki rečnik” dr Aleksandra Lome * Sunčeve eksplozije, lunarno pomračenje, „Devet belih oblaka”...

1. Osmoro Valjevaca prijavilo imovinu čija vrednost premašuje 20 miliona dinara * Osnovna škola „Živojin Mišić” u Rajkoviću obeležila svoju 115. godišnjicu * U Galeriji GIMA u Tešnjaru izložbe kolonije „Hodočašće” * Od sinoć u galeriji „34” izvrsna pop-artovska izložba mladog Milana Hrnjazovića * Toplo - 25 stepeni...

3. Fondacija za talente u Valjevu dodelila 138 stipendija za đake i studente * Memorijal „Raša Plaović” na Ubu zaključen dragocenim i znalačkim podsećanjem na izvanredan dramski opus Aleksandra Popovića, i danas aktuelan a pozorišno zanemaren * Posle godinu i po dana zaslužena kazna stigla pljačkaše i ubice mladog reditelja Milana Miladinovića - za ubicu 40 godina zatvora.

4. U Mionici Fondaciju „Živojin Mišić” osnovala Skupština opštine u saradnji sa Udruženjem Valjevaca u Beogradu i Banjom Vrujci. Predsednik dr Dragiša Trifunović * Tridesetak ulica u Valjevu i zvanično promenilo nazive, na neki način promenjena zavičajno-gradska geografija mnogih Valjevaca. Uz negodovanje zbog nasilne promene adrese, nedopustiva nepismenost u nazivima ulica, poput - „Ulica Vlade Danilović”, bivša Žikice Jovanovića Španca.

5. Štrajk u Krušik-namenskoj (Montaža) zbog najave proglašenja više od trećine zaposlenih tehnološkim viškom, odnosno 651 radnika * Sa parlamentarnom delegacijom Mađarske u Regionalnoj komori utanačen sporazum o slobodnoj trgovini i privrednoj saradnji * U dupke punoj dvorani Muzičke škole u Valjevu izvanredan koncert violiniste Jovana Kolundžije * Svakojaka ludila koja nas okružuju mogla bi se, za sad, pravdati najjačom do sad upamćenom eksplozijom na Suncu.

6. Kultura i biznis: „Mega buk” iz Beograda ponudio lajkovačkom Kulturnom centru da tri puta sedmično zakupi zgradu a da za uzvrat obnovi bioskopsku salu * Na Trgu kneginje Ljubice otvoren Klub žive rok-muzike valjevskih muzičara * Vreme kompjutera: u krađi „lap-topa” uhapšen lopov zvani „Asteriks”.

7. Štrajk u Lajkovačkoj hladnjači sa 150 radnika. Sa dugom od 15 miliona dinara najizvesniji stečaj * Ljiška opština odrekla se svojih prihoda u legalizaciji bespravno podignutih seoskih kuća * „Duvan” iz Ljubovije svojim kooperantima iz Podgorine ponudio skupocene italijanske šporete i frižidere na ime otplate duga za duvan.

8. U Subotici predstavljene monografije o Ljubi Popoviću * Noćno potpuno pomračenje Meseca.

10. Sociološko istraživanje u 43 porodice u Brezovici, Žabarima i Valjevu o strategiji opstanka domaćinstava pokazalo da je „strategija” /pre/živeti od danas do sutra: „Ništa se ne očekuje i ne planira; ljudi se i porodično otuđuju, a pri svemu, misle da žive osrednje” - kaže student - istraživač Tanja Tadić * Toplo i vedro veče u Valjevskoj biblioteci uz pesme i priče Petra Pajića.

12. Nastavljen protest u Krušik-namenskoj radi obustave proglašenja viška radnika i smene direktora * U Krušik-plastici u Osečini 76 (od planiranih 85) radnika dobrovoljno se prijavilo za otpremnine. Na nevolju, oni iz proizvodnje koji nisu višak * Ugovorena izgradnja još osam od ukupno 34 stana solidarnosti u Valjevu * „Agroplod” iz Osečine spreman za tov 600 junadi * U Ljiškoj biblioteci veče uz tri memoarske knjige prof. dr Dragana Nedeljkovića * Novi komandant Valjevske brigade pukovnik Stojan Batinić.

13. Odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji * Prekoočekivani odziv građana za legalizaciju građevina (u Valjevu više od 5.000). * Odluka o osnivanju javnog preduzeća za Divčibare * Direktor Krušika Radivoje Milutinović zabranio proteste i zapretio otpuštanjem bez otpremnina * Uz 133. godišnjicu Valjevske gimnazije veče o knjizi prote Milana D. Jankovića o Vladici Nikolaju * U Galeriji „34” izložba slika i crteža Dejana Bogojevića * Tri puta više čađi od dozvoljene u vazduhu nad Valjevom.

14. U Valjevu podeljeno 12.500 najboljih sadnica šljive * Više od hiljadu obolelih od dijabetesa. Uskoro u Valjevu Centar za „šećernu bolest” * U Valjevu prvo predstavljanje romana Radovana Belog Markovića „Devet belih oblaka”.

16. Propali predsednički izbori u Srbiji. Odziv birača u našem kraju oko 37 odsto. Ubedljiva većina glasala za radikala Tomislava Nikolića. Dragoljub Mićunović (DS) u Ljigu tek iza Velje Ilića (Nova Srbija) * Na izborima za mioničkog odbornika u Berkovcu pobeda Milana Radojičića (SRS) a u Struganiku Branka Nikolića (DSS).

18. Celokupnu imovinu Valjevske štamparije u stečaju za 39 miliona kupile firme „Elbi”, „Gejt” i „Valjevo-print” * Za višak od 567 radnika „Srbijanke” isplaćen prvi deo otpremnine od 42 miliona dinara * Valjevski sveštenik Milorad Sredojević magistrirao na Bogoslovskom fakultetu temom „Konkordatsko pitanje - odnosi Srbije i Vatikana 1860-1914” * Odlazak fotoreportera Radivoja Vicanovića Vicana, vragolastog Tešnjarca „paparaca” od šarma, stila i građanske uljudnosti.

19. Valjevski „Koko-farm” u vlasništvu engleskog farmera Filipa Sterneta * Uz Dan zaštite dece: u Valjevu registrovano 61 zlostavljeno i zanemareno dete * Posredstvom ženske grupe „Hora” Valjevska gimnazija dobila 29 enciklopedija „Britanika”.

20. Po osam puta većoj ceni (8,2 miliona) tehničar Marina Nestorović kupila svoje preduzeće „Izgradnja” * U Valjevskoj gimnaziji predstavljena knjiga Snežane Radić „Konfiskacija u Valjevskom okrugu 1944-1946”.

21. Sindikat Krušik-namenske najavio štrajk od 1. decembra * Japanska delegacija u brankovinskoj školi u koju je uložila oko 43 hiljade dolara.

22. Valjevska gimnazija svečano obeležila svoju 133. godišnjicu. Prva skupština školske Fondacije i Donatorska konferencija.

23. Zbog priključenja na izbornu listu DS ceo valjevski odbor GSS podneo ostavku * Pod teretom kamiona stručio se improvizovan drveni most u naselju Pliskavac u Osečini.

24. Skupština „Krušika” predložila Vladi da pre štrajka raspusti Upravni odbor * Škola „Milan Rakić” iz Mionice u francuskom gradu Izeršu uvršćena u Zajednicu škole EU.

26. Škola „Sestre Ilić” jedina valjevska među 74 škole Srbije u programu unapređenja obrazovanja Roma. Za 46 romskih đaka 200.000 dinara * U 83. godini umrla prof. Ljubinka Oluić, legenda valjevske ritmičke gimnastike.

27. Isplata prvog dela otpremnina za 541 „dobrovoljca” Krušika. Za nemire i štetu preduzeću Radivoje Milutinović, sadašnji direktor, optužio bivšeg direktora i vođu sindikalaca * Počela izgradnja osam montažnih kuća za 16 siromašnih ubskih porodica a na Divčibarama podizanje nove škole * Komemoracije streljanim na Petom puku * Ispraćeni regruti na devetomesečni vojni rok.

28. U Mionici tribina o uređenju centralne zone Banje Vrujci i raspisivanje konkursa * Prema statistici, oktobarske plate u privredi Valjeva na začelju i u Srbiji i u Okrugu (6.820 dinara) * U Valjevskoj gimnaziji uz predstavljanje „Etimološkog rečnika srpskog jezika” dr Aleksandru Lomi uručena Plaketa „Valjevac godine 2002” * Izašla peta knjiga „Almanaha” Udruženja Valjevaca u Beogradu * Kraj sunčanih, toplih dana * Sindikat „Krušik-namenske” odložio početak štrajka, planiranog, za 1. decembar, ne odustajući od svojih zahteva.

Posle propasti predsedničkih izbora sve kreće iz početka. Do vanrednih parlamentarnih izbora izbistriće se šta sve nije bilo dobro. Da li znamo s kim će biti bolje? Frustrirani opet zazivaju mitove, prkosne sile i otpore. Masa obezhrabrenih i poniženih ne mari ni za političare ni za izbore. Do juče dragoceni eksperti i javni kontrolori vlasti i sami bi da se u njoj oprobaju. Profesor Čedomir Čupić čudi se kako vlast kvari ljude, ali se primio na čelo liste stranke „otporaša”. U gomili starih i novih možda će se uspostaviti neka dobra ravnoteža.