prva strana

Nedelja, 29. Mart 2020.

Revija KOLUBARA - Januar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

istraživanja

Izvori na Mravinjcima

dr Tomislav R. Đurić

Planina Povlen, u dužini od oko 5 km, koju čine više vrhova - tri su najvažnija: Mali Povlen (1347 m), Srednji Povlen (1301 m) i Veliki Povlen (1271 m) - hidrološki nije sasvim ispitana, a naročito u pogledu izvora. Stoga je u toku novembra 2003. godine preduzeto istraživanje izvora na području visoravni Mravinjci, koja u kartama i u narodu obuhvata područje od uzvišenja Bele vode prema zapadu (gde se nalazi vodovodni rezervoar za vodu), iznad raskrsnice Lager, Dijavice (1045 m), Kukalja (999 m), Matića ravni (971 m), Čelikovine, Bukovog brda (956 m) - do kote 792 prema zaseoku Veselinovići. U nekim kartama visoravan Mravinjci obuhvata uži prostor – od Bukovog brda do raskrsnice Lager.

U toku istraživanja izvršen je popis i opis izvora na ovom području i tri izvora koja ne pripadaju Mravinjcima, nego širem području sela Gornji Taor. U ovom poslu veliku pomoć pružili su Dragan Krstić iz Valjeva (najviše), Dragan Milovanović – Graović, Milinko i Mića Milivojević, Radenko Nikolić, Blagoje Veselinović, Borko Milovanović – iz G. Taora. I posebno Miloš Pavlović, profesor geografije.

Na ovoj planinskoj površi najniži izvor je na 760 m („Lučevina”), a najviši na 1190 m – „Izvor ispod stene Musinog jezera”.