prva strana

Sreda, 27. Januar 2021.

Revija KOLUBARA - Februar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Ja tebi vojvodo, ti meni serdare...

Branko Vićentijević

Ko bi, na lokalnim izborima 2004, mogao da bude izabran za 57. gradonačelnika Valjeva? SRS je već kandidovao Dragana Stojanovića Ćelu, DS nominuje Nebojšu Andrića, u DSS je izgleda “mrtva trka” između Zorana Matića i dr Branka Jeremića, novodemokrate računaju sa mr Vojislavom Andrićem, prim. dr Ilijom Tripkovićem ili mr Vojislavom Jovanovićem. SPO će se možda opredeliti za Radivoja Pirgića, dok Nova Srbija navodno nagovara dr Jovana Tomića. Od nestranačkih ličnosti svoju kandidaturu je već istakao Predrag Spasojević, mnogi bi na tom mestu rado videli Aleksandra Mitrovića, čini se da ne treba potcenjivati ni šanse mr Olivere Nikolić.

Ako Srbija nema novog predsednika još od vakta haškog pritvorenika Milana Milutinovića, ako se do vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, 28. decembra 2003, došlo posle dugotrajnog natezanja vlasti i opozicije, ako su nastavljena mučna natezanja stranaka „demokratskog bloka” sa (za sada) neuspešnim konstituisanjem Narodne skupštine Srbije i formiranjem nove Republičke vlade, ako se ne zna da li će novih, takođe vanrednih, parlamentarnih izbora u Srbiji opet (i brzo) biti - sasvim je izvesno da će u 2004. godini biti upriličeni lokalni izbori. Oni će biti sprovedeni po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi po kojem se gradonačelnik bira neposrednim izjašnjavanjem građana, a odbornici lokalnih parlamenata umesto dosdadašnjeg većinskog po proporcionalnom sistemu. Iz redova odbornika biraju se predsednik i potpredsednik Skupštine opštine, a o zameniku gradonačelnika i Opštinskom veću (više neće biti Izvršnog odbora) ponajpre bi trebalo da odlučuje gradonačelnik iako ih formalno biraju odbornici. Sve će umnogome, ipak, zavisiti i od odnosa snaga stranaka u parlamentu, što pokazuju nekoliki primeri posle vanrednih lokalnih izbora – od Uba i Leskovca, do Pirota i Jagodine.

Branko Vićentijević (Foto: Ljuba Rankovic)

Valjevci će tako, po prvi put posle 1989. godine, kada je, u još uvek jednopartijskom sistemu, Slobodan Đukić (ND) ubedljivo pobedio Aleksu Jokića (SPS), biti u prilici da odluče ko će biti 57. po redu gradonačelnik u istoriji ove varoši od daleke 1839. godine, kada je toga leta bio izabran Milivoj Tomić. A koga bi, u izbornoj 2004, prema saznanjima Revije „Kolubara”, biračima mogle ponuditi ovdašnje stranke?

Šešeljevi radikali su prvi zvanično promovisali svog kandidata za gradonačelnika Valjeva. Na predizbornom mitingu Tomislava Nikolića tokom predsedničke kampanje sugrađanima je predstavljen Dragan Stojanović Ćela, komercijalista Valjevske pivare, koji, bar na prvi pogled, odudara, u pozitivnom smislu, od „prosečnog člana” SRS. Pamtimo da je tokom studija na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu bio član Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda”.

Na tradicionalnom nvogodišnjem prijemu, 10. januara u restoranu „Šofer bar”, oglasila se i Demokrtaska stranka. Po ugledu na međusobna „titulisanja” Borisa Tadića i Zorana Živkovića, na početku kampanje za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, Nebojša Andrić je promovisao novog republičkog poslanika Milovana Markovića. Ovaj je uzvratio obećanjem da će na Opštinskom odboru DS predložiti Andrića, novinara i v. d. direktora Regionalne TV Valjevo, za kandidata za gradonačelnika. „Ja tebi vojvodo, ti meni serdare…”. Demokrate inače ne prihvataju novinarske opaske da će tek na lokalnim izborima morati da polože račune za učinak lokalne vlasti (2000-2004) zbog (ne)činjenja svojih članova, opštinskih čelnika Tomislava Milanovića i Žarka Kovača. Ima, međutim, i onih, koji u analizi izbornih rezultata DS smatraju da su za neuspeh (zvaničan stav Opštinskog odbora je da su demokrate ostvarile uspeh) 28. decembra 2003. godine „glavni krivci” Fabrika vode u Petnici PP „Vujić-Valjevo”, radovi ove firme na uređenju Petničke pećine i prostora ispred nje, kao i adaptacija opštinskog solitera na Gradskom trgu sa sve „Vujićevim” prozorima „koji gledaju u budućnost”. Ove ocene dobijaju na težini kada se zna da potiču od uglednog člana DS koga „bije glas” da je imao „najlakši prolaz” do kabineta Zorana Đinđića i koji je, navodno, gazda Vidoja „lično upoznao” sa pokojnim srpskim premijerom, a samim tim mu (Vujiću) omogućio legalizaciju bespravno podizane Fabrike vode u Petnici.

Optužbe već pomenutog „viđenog demokrate”, izrečene na račun „negativne kampanje” G-17 plus i SPO o „spornim temama” možda i ne drže vodu zbog činjenice da su pojedinici iz Labusove i Dinkićeve stranke upravo DS-u nudili podatke o „novodemokratskim ujdurmama” Vidoja Vujića u Petnici ali im je rečeno kako je „ipak bolje” da G-17 plus „udari u talambase” da demokrate ne bi „razbijale DOS” u Valjevu.

Čini se da nije posebna tajna da Liberali Srbije (bivše novodemokrate), u svom planu povratka na vlast u lokalnom parlamentu, za gradonačelnika mogu da biraju između matematičara mr Vojislava Andrića, direktora Valjevske gimnazije, odnosno hriruga prim. dr Ilije Tripkovića, ambicioznog i uspešnog direktora Zdravstvenog centra u Valjevu. Za svaki slučaj, zlu ne trebalo, tu je umetnički fotograf mr Vojislav Jovanović, aktuelni potpredsednik-volonter SO Valjevo.

U DSS, koja „skromno” drži da je najjača stranka u Valjevu i Srbiji, mesecima već traju unutarpartijske trzavice u ovdašnjem opštinskom odboru. Posle „dobijene bitke” većinskog dela Odbora sa „osam disidenata”, tik po okončanju vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima je DSS u Valjevu bila „kraća” za nekoliko hiljada glasova u odnosu na rezultat koji je na dva puta neuspešno organizovanim predsedničkim izborima dobio lider ove stranke dr Vojislav Koštunica, razbuktali su se nesporazumi dva krila koja predvode geometar Zoran Matić i urolog dr Branko Jeremić, nesporno glavni pretendenti za gradonačelničku nominaciju. Da su kojim slučajem Lajkovčani i Osečanci shvatili na Okružnom odboru DSS nakane dr Jeremića, Opštinski odbor bi bio raspušten a Matić „potopljen”. Ovako, pat pozicija i dalje traje, podršku „disidenata” nisu dobili ni jedni ni drugi.

Srpski pokret obnove, koji se na vanrednim parlamentarnim izborima vratio na političku scenu Srbije, verovatno će se opredeliti za ekonomistu Radivoja Pirgića, dok njihova „prva ljubav” Nova Srbija računa da bi hirurg dr Jovan Tomić, ukoliko prijavi kandidaturu, sve protivknadidate „lako obrijao” već u prvom krugu. U ovom trenutku nejasno je za koga bi se mogli opredeliti u SPS s obzirom na to da „mladi lavovi”, poput Đorđa Milićevića, teško da će „imati prolaz” kod Dačića, Minića i drugova iako je i njima valjda jasno da su Milorad Ilić, Stanko Terzić ili dr Miroslav Srećković „otpevali svoje”.

Od eventualnih nestranačkih kandidata za sada se „toplo preporučuje” Predrag Spasojević, koji je uveren da „neće imati većih poteškoća” u nakani da zasedne u fotelju opštinskog „plavog salona”. Mnogi bi, pretpostavljamo, voleli da na listiću imaju još neku nestranačku „varošku” listu, koju bi mogao da nosi i Aleksandar Mitrović, Valjevac – ličnost 2003. u izboru novinarskog žirija Revije „Kolubara”. Ne treba potceniti ni rejting mr Olivere Nikolić, direktora Više ekonomske škole „Prota Mateja Nenadović”. Matematičar po struci, odlično računa a od „dinara (još bolje) pravi dva”, posle 5. oktobra 2000. bila je spremna da svoju funkciju „stavi na raspolaganje” novoj lokalnoj vlasti. Imala je, međutim, podršku kolektiva, a ni „politbiro” DOS-a, nekim slučajem, nije insistirao na njenoj smeni.