prva strana

Sreda, 20. Januar 2021.

Revija KOLUBARA - Februar 2004 > ljudi

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Naša akcija

Inženjer Aleksandar Mitrović

Valjevac ličnost 2003.

Redakcija Revije KOLUBARA

Aleksandar Mitrović (Foto: Miroslav Jeremić)


Diplomirani inženjer građevine Aleksandar Mitrović, vlasnik i direktor građevinskog preduzeća „Gate”, deseti je nosilac počasnog priznanja „Valjevac ličnost godine” koje od svog osnivanja dodeljuje Revija „Kolubara”. Odluka o tome doneta je, prema već ustaljenoj praksi, 11. januara, na dan osnivanja Izdavačkog preduzeća „Kolubara”. Žiri je imao 13 članova a jedina njegova sednica trajala je kraće nego ijedna dosadašnja.

Zasedanje žirija je počelo utvrđivanjem liste kandidata do koje je došlo predlozima članova žirija. Na toj listi našlo se ovoga puta 12 Valjevki i Valjevaca, ljudi različitih zanimanja i interesovanja, takođe i različitih životnih iskustava.

To su: Nataša Perišić-Pavlović, organizator edukativnih seminara i humanitarnih akcija; Miroslava Maksimović, klinički psiholog; Jovan Maljoković, džez muzičar; inž. Aleksandar Mitrović, direktor preduzeća „Gate”; Veroljub Veca Andrić, pozorišni glumac; Jasmina Popović, arhitekta; Radovan Beli Marković, književnik; Milan Đurđević, muzičar; Dragiša Medenica, fotograf; Snežana Stanićević, predvodnik „Krušikovih” štrajkača; Slobodan Sloja Simić, privatni preduzetnik; dr Ilija Tripković, hirurg, direktor Zdravstvenog centra.

U drugom krugu izjašnjavanja o kandidatima za Valjevca ličnost godine ova lista je svedena na četvoricu s najviše glasova: Jovan Maljoković, Aleksandar Mitrović, Radovan Beli Marković i Ilija Tripković. Odlučeno je zatim da se tajnim glasanjem žiri opredeli između Maljokovića i Mitrovića, pošto su njih dvojica imali dotle najviše glasova.

Prebrojavanje listića je pokazalo da je najviše glasova, osam, dobio Aleksandar Mitrović, za Jovana Maljokovića su glasala četiri člana žirija, dok je jedan bio nevažeći.

Aleksandru Mitroviću će uskoro biti uručena plaketa sa likom Ljubomira P. Nenadovića, rad keramičara Milovana Blažića.

ODLUKA ŽIRIJA - Žiri Revije „Kolubara” je ocenio da je zahvaljujući Mitrovićevom umešnom rukovođenju njegovo preduzeće „Gate” izraslo u uspešnu firmu koja se i ostvarenim poslovnim rezultatom a naročito kvalitetom svoga rada uvrstila u najuspešnije u Valjevu i Valjevskom kraju. Samo tokom 2003. godine izgradio je tri stambene zgrade površine 6.000 kvadratnih metara. Preduzeće „Gejt” istovremeno značajno doprinosi lepšem, ljudskijem izgledu grada i predstavlja primer da se sopstvenom preduzimljivošću može mnogo postići. Mitrović je, inače, u preduzeću „Gate” oformio tim osvedočeno sposobnih stručnjaka, arhitekata i građevinskih inženjera.

Aleksandar Mitrović je i osnivač i prvi predsednik Društva građevinskih inženjera i tehničara Valjeva. Rođen je u Valjevu 1959. godine. Završio je Valjevsku gimnaziju, na Građevinskom fakultetu u Beogradu diplomirao 1984. i potom radio u beogradskom CIP-u i valjevskoj „Jablanici”. Radeći u „Jablanici” projektovao je most na Kolubari, kod Gran-hotela. Preduzeće „Gate” osnovao je 2. decembra 1992. godine.

ŽIRI - Desetu odluku o Valjevcu ličnosti godine doneo je žiri koji su sačinjavali: Tatjana Manojlović, Svetlana Marković, Predrag Vujanac, Ljiljana Ljiljak, Zoran Joksimović, Dušan Arsenić, Branko Antonić, Radovan Lazarević, Darija Ranković, Budo Novović, Branko Vićentijević, Miroslav Jeremić i Zdravko Ranković.

DOSADAŠNJI POBEDNICI - Zvanje „Valjevac ličnost godine” do sada su dobili:

Vladan Kovačević
, prota iz Brankovine, u penziji od 1994;

Viktor Rozgić, maturant Valjevske gimnazije iz 1995, u međuvremenu diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, sada na magistarskim studijama u SAD;

Dušan Arsenić, arhitekta po obrazovanju, karikaturista i dizajner po poslovima kojima se najpredanije bavi;

Miroslav Ćiša Trifunović, pozorišni reditelj, sadašnji predsednik Skupštine opštine Mionica;

Jasmina Avramović Ranković, glumi u beogradskim pozorištima, živi u Valjevu;

Bogoljub Arsenijević Maki, ikonopisac, predvodnik građanskih protesta u Valjevu 1999;

Dragan Todorović, reporter lista „Vreme”;

Aleksandar Urošević, osnivač škole stranih jezika „Kontekst”, takođe i knjižare (bio prinuđen da zatvori);

Aleksandar Loma, profesor filozofskog fakulteta u Beogradu i urednik Etimološkog rečnika srpskog jezika, u međuvremenu izabran za dopisnog člana SANU.

PUBLICITET - Naš najnoviji izbor Valjevca ličnosti godine doživeo je priličan publicitet, možda i veći nego svi dosadašnji. „Danas” je svoju opširnu informaciju o tome najavio na naslovnoj strani, ilustrujući tu najavu i Mitrovićevom fotografijom. Dnevni list „Pregled” je Mitrovića predstavio člankom na polovini svoje strane, a RTS rubrikama u dve svoje emisije.

Sa gotovo jednodušnim odobravanjem ta odluka je primljena i među Valjevcima. Mnogima se dopalo i to što je u ovom već tradicionalnom izboru došao red i na jednog uspešnog privrednika.

Poneko, doduše, u svemu vidi i izvesnu političku pozadinu. Takvima se u ovom slučaju učinilo da bi izbor Aleksandra Mitrovića za Valjevca ličnost godine mogao istovremeno da predstavlja i njegovu kandidaturu za valjevskog gradonačelnika.