prva strana

Utorak, 24. Novembar 2020.

Revija KOLUBARA - Februar 2004 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Mačvansko malinarstvo

(Glas Podrinja, 15. januar 2004)

Ove godine programom je predviđeno zasnivanje malinjaka na 30 hektara u selima Mačve, zbog izobilja vode i plodnog zemljišta, uz relativno dobre puteve. Projekat je vredan preko 900.000 evra, a osnovni cilj je izvoz maline na evropsko tržište u svežem stanju. Posao je poveren šabačkoj firmi „Multi fruists” i holandskoj „Neutnick hortonomics BV” iz Beldhovena, koje ovih dana završavaju formalnosti oko osnivanja akcionarskog društva. Farmeri će na kredit od četiri godine dobiti sadnice, sistem za zalivanje i foliju za pokrivanje plantaže, a njihova obaveza je da obezbede izvor vode, motore za zalivanje, potporne stubove i žicu. Kredit će otplaćivati robom, odnosno malinom, koja će pripremljena za izvoz u svežem stanju biti bar 50 odsto skuplja od one za preradu. Podizanje zasada biće pod stručnom kontrolom tima inženjera šabačkog Zavoda za poljoprivredu, uz poštovanje holandske tehnologije i standarda.

- Mačvanski voćari će biti na velikom istom ispitu. Moraju se menjati shvatanja da na tržištu ide sve i svašta. Primena pesticida biće strogo kontrolisana, kao i higijena, jer će malina u svežem stanju direktno na evropsko tržište. U sortimenata će biti „tjulamen”, „glen ampl” i „polka”, nove sorte, veoma cenjene u Evropi. Ovo je nova epoha u gajenju maline, pre svega zbog pokrivanja zasada folijom kao zaštitom od kiše i grada, uz obavezno zalivanje. Posao oko podizanja novih malinjaka počeće već u februaru, a poljoprivrednici koji se opredele za gajenje maline ići će na sedmodnevnu obuku u Holandiju, naglašava Vukašin Milovanović, stručnjak za voće u šabačkom Zavodu za poljoprivredu.

Narednih godina otpočeće podizanje zasada jagode, kupine, crvene ribizle i borovnice, na terenima pogodnim za gajenje ovog voća. Holanđani su veoma zainteresovani i za uzgoj trešanja na bar 200 hektara, isključivo za izvoz u svežem stanju. Za voćare je veoma važno što će ugovorom biti obezbeđen plasman celokupne proizvodnje, po cenama na evropskom tržištu.