prva strana

Petak, 20. Septembar 2019.

Revija KOLUBARA - Februar 2004 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Knjiga Ljubisava Andrića

Slovo o knjizi „Sremski Karlovci - Neugasivo kandilo”, Novi Sad 1997.

Slavko Gavrilović (Krovovi - Sremski Karlovci, br. 54 - 56, 2003)

grad povezan sa svetinjama u Fruškoj Gori: iz njega potekoše duhovni pastiri, duhovna i svetovna inteligencija, trgovci, vinogradari, zanatlije i vredni ratari. O njima, o lepoti Karlovaca i njihove okoline, o spomenicima kulture Srba govori ova knjiga književnika, entuzijaste Ljubisava Andrića.

Tvorcu ove prelepe knjige nije bilo lako odabrati najbolje iz mnoštva tekstova o Karlovcima: da ništa vredno ne propusti, da nađe meru. To je mogao - i uspeo - Ljubisav Andrić, skromni, odmereni i plemeniti, lepotom Karlovaca zanet čovek; književnik, čovek od ukusa, koji kroz pero i usta drugih izriče njihova i svoja saznanja i utiske o Karlovcima, čovek koji preko njih oživljava hod prošlih vremena, ljudi i zbivanja u uskim kaldrmisanim ulicama, vinogradima, podrumima i krčmama, u graždanskim kućama i velelepnim zgradama Patrijaršije, Gimnazije i Magistrata, na karlovačkim brežuljcima, Dunavu i razlivenim vodama ritova, na Stražilovu, crkvama i grobljima, preko lepote neba svuda iznad nas.

Ova knjiga donosi siluete Patrijaršije i Gimnazije, likove srpskih velikana od Orfelina, Andrejevića, Nenadovića, Rajića i Dositeja, Stratimirovića, Mušickog, Branka i braće Ruvaraca. Ona govori o Karlovačkom miru, srpskim privilegijama, o Arseniju Četvrtom i Žefaroviću; o voždu Karađorđu i voždu Đorđu Stratimiroviću, o Majskoj skupštini i Srpskoj Vojvodini. U njoj su i patrijarh Rajačić i vojvoda Šupljikac i Blagoveštenski sabor i toliko drugog značajnog, lepog, izuzetnog iz vremena mirnih, ali i ratnih, i onih kužno-epidemičnih.
Na stranicama ove knjige mesto su našle istorija, etnografija, arheologija, književnost, poezija, putopisni zapisi, sećanja, stare mape i gravire, pa privilegije, pečati, grbovi, skice, likovne kompozicije, pejsaži i fotografije. Neizbrisive tragove ostaviše slikari, počevši od Zaharije Orfelina, Hristofora Žefarovića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Milana Konjovića, Milana Kečića, Ljubice Sokić i drugih ne manje značajnih, pa pesnici i pisci od Branka do Crnjanskog, Leskovca, Mihiza, Veljka Petrovića, Dejana Medakovića, Dinka Davidova, Laze Kostića, Boška Petrovića... do Žarka Dimića i, posebno, Teodore - Majice Petrović čija „Sećanja” nadmašuju sve što je rečeno o Karlovcima i Karlovčanima.

Tu su i istoričari, od braće Ruvarac, Vase Stajića, Radoslava Grujića, Živana Sečanskog, Dušana J. Popovića, Mite Kostića, Branislava Đurđeva, Dušana Kašića, Nikole Radojčića, Radovana Samardžića, Koste i Bogdana Popovića, a, iznad svih, tu je istoriograf Karlovaca Kosta Petrović - Čika Koča, sa svojim brojnim radovima o Karlovcima i Karlovčanima od najstarijih vremena do naših dana.

Svako od pera i duha ko je prošao kroz Karlovce ostavio je zapis o njima. Takvi su bili i putopisci i memoaristi Evlija Čelebija, opat Bonini, Taube, Engel, Zelić, Kaper i mnogi drugi. Jer, o Karlovcima se može pričati, pisati, pevati i naučno raspravljati.

A tako je činio tvorac ove nezaobilazne vredne knjige - Ljubisav Andrić, kome pripada zavidno mesto u plejadi onih koji su voleli Karlovce i ostavili svedočanstvo o njima, kroz vekove, za vekove!