prva strana

Sreda, 27. Januar 2021.

Revija KOLUBARA - Februar 2004 > kultura

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

ex libris

Likovi Birčanina i Nenadovića

I poneke druge teme

Zdravko Ranković

Kalendar „Kolubara” za ovu (prestupnu) godinu nosi na svojim koricama stojeće figure Ilije Birčanina i Alekse Nenadovića. U reljefu ih je umetnički oblikovao vajar Aleksandar Zagorodnjuk, Rus koji je dugo živeo i u našoj zemlji. On je 1940. učestvovao na konkursu za spomenik znamenitim Valjevcima i dobio treću nagradu. (Pretežno se bavio scenografijom, umro je pre dvadesetak godina u Australiji.)

foto: Dušan Jovanović (Foto: Dušan Jovanović)

Od pre šest i po decenija ta umetnička dela nalaze se na ulazu u zgradu nekadašnje Hipotekarne banke (zgrada naspram Valjevske gimnazije). Tu ih malo ko zapaža tako da su publikovanjem u novom Kalendaru „Kolubara” (prema fotografijama Dušana Jovanovića) ta umetnička dela nanovo otkrivena.

A na prostoru gde su početkom 1804. godine najverovatnije pogubljeni knezovi - pred prvobitnim gimnazijskim zdanjem, sadašnjim Muzejom - nalaze se biste Birčanina i Nenadovića. Njih je za proslavu 150. godišnjice Prvog ustanka klesao u mermeru Oskar Berbelja. Ovaj vajar je rođen u Aranđelovcu 1921. godine, završio je Akademiju primenjenih umetnosti.

Među umetnicima Valjevcima seču knezova na Kolubari je prvi slikao Dragomir Glišić. Postojala su bar dva njegova umetnička dela sa tim motivom. Jednu od njih, sliku „Pogubljenje Alekse Nenadovića i Ilije Birčanina”, Valjevskoj gimnaziji je u junu 1926. godine poklonilo beogradsko Udruženje Valjevaca i Valjevki.Biblioteka u Popučkama – O nekadašnjim bibliotekama ponešto kazuju i otisci njihovih pečata na knjigama. Zahvaljujući tome znamo i to, da je pedesetih godina 20. veka i u Popučkama postojala biblioteka. Kad je ona osnovana, gde se nalazila i koliko je dugo onda radila tek bi trebalo utvrditi.

Bar jedna od knjiga iz nekadašnje popučanske biblioteke - „Ustanak na dahije 1804” Stojana Novakovića - nalazi se sada u Valjevskoj biblioteci „Ljubomir P. Nenadović”. Tu knjigu je o 150. godišnjici Prvog ustanka objavila Srpska književna zadruga i ona je, pretpostavljamo, ubrzo dospela u Popučke.

U pečatu kružnog oblika, otisnutom u knjizi na nekoliko mesta, upisano je: „Narodna knjižnica i čitaonica Popučke, Srez valjevski”. U središtu pečata je izgled otvorene knjige. Docnije, u knjigu je otisnut i pečat: „Gradska biblioteka Valjevo”.

Istovremeno kad i u Popučkama postojala je biblioteka i u Sankoviću, a verovatno i u mnogim drugim selima Valjevskog kraja. Uzalud smo prošlog leta pokušavali da nađemo bar jednu knjigu iz nekadašnje sankovačke biblioteke.

„Glasnik” Arhiva – „Glasnik” valjevskog Istorijskog arhiva br. 37 za 2003. godinu donosi sledeće priloge: Tajna policija u Srbiji 1831-1941. (Milan Milošević); Komitski vojvoda Vojislav Tankosić - život i delovanje u periodu 1903-1915. (Milorad Belić); Pionirski period elektrifikacije Srbije (Aleksandar Kale Spasojević); Ubsko dobrovoljno pozorišno društvo (Zdravko Ranković); Zakon o panađurima i nedeljnim pazarnim danima iz 1902. i Valjevski okrug (Ljubodrag Popović); Zgrada u senci (Dejan Popović); Agrarna reforma na teritoriji Tamnavskog sreza u 1946. godini (Snežana Radić); Ispisi starina iz manastira Bogovađe u ostavštini Stojana Novakovića (Staniša Vojinović); Vojničko groblje u Osečini (Milorad Radojčić)...

Prenumeranti – Na srpski nacionalni kalendar „Danica” (izdaje ga Vukova zadužbina) iz Valjeva su se jedino pretplatili slikar Miodrag Antonić i Valjevska gimnazija. Iz Vrtiglava je pretplatu poslao Milojko Lazić, a iz Dračića Osnovna škola „Dragoljub Ilić”. Iz nama susednog Užica je 12 pojedinačnih pretplatnika, dok ih je iz Šapca tri (među njima i vladika Lavrentije). Inače, popisom pretplatnika ispunjeno je čitavih 50 strana ovogodišnje „Danice”.

Valjevo - Subotica – Oba naša članka o vezama Valjeva i Subotice, objavljena u dva prethodna broja Revije, preštampani su 6. januar u subotičkom listu „Dani”.

Naknadno smo, inače, uočili da je o ovoj temi prvi pisao Borislav Vujić u listu „Napred”, 27. oktobra 1995. godine (str. 13). Naslov toga članka je „Subotičani u Valjevu, naši u Subotici”. Vujić u njemu govori o nekadašnjoj saradnji gimnazija dva grada.