prva strana

Ponedeljak, 20. Januar 2020.

Revija KOLUBARA - Mart 2004 > izbor

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

pisma

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Ruglo od spomenika

Borko Gligorijević, arhitekta, Novi Beograd (Politika, 20. februar 2004)

Čitajući „Politikine” reportaže o spomeniku Seča knezova u Valjevu, moram, na žalost, da konstatujem da ste potcenili dobar deo vaših (vernih) čitalaca.

Da li je jedino pitanje koje bi nas, čitaoce, moglo da zanima u vezi sa ovim spomenikom – ko je skinuo glavu sa piramide?

Za očekivati je bilo da će vašem reporteru konačno pasti na pamet i pravo pitanje – da li je ižvrljana piramidica od betona, na betonskim pločama na asfaltnom trotoaru, sa mermernom odsečenom glavom žene koja gleda u nebo i iz čijih očiju curi voda, kvaseći glavu i piramidu (sa verovatnom baricom na betonskim pločama), odgovarajući spomenik Seči knezova?

Da li je moguće da danas ovakav kič neko postavi u bilo kom gradu, i da čak dobije ovakvu medijsku podršku najveće novinske (i TV) kuće u zemlji?

Da li je sproveden obavezan postupak izgradnje jednog gradskog spomenika počevši od urbanističkih uslova grada Valjeva, kao što su izbor lokacije, parterno rešenje, pešački tokovi, vizure, itd?

Da li je bio raspisan konkurs za izbor autora i ko je izabrao i autora i izvedeno delo?

Da li je, kako izgleda, jedini kriterijum za realizaciju ovog neverovatnog dela bio taj da je autor Valjevac, iz dijaspore, koji ima novac i želju?

Strepim da neki Beograđanin u dijaspori sprema nešto slično.