prva strana

Ponedeljak, 12. April 2021.

Revija KOLUBARA - April 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Do izbora dva putića

Branko Vićentijević

Izbori za predsednika Srbije do Vidovdana, lokalni izbori verovatno tek u septembru * Tru-trup legalizam na izbornoj skupštini DSS u Valjevu * Predstoje smene funkcionera sa „republičke kvote” * Makiju se ponovo sudi 15. aprila, vajar Jevtić zakinut za 600 dolara * U „Krušiku” će biti posla ali neće imati ko da ga uradi

Posle vanrednih parlamentarnih izbora, 28. decembra 2003, i formiranja nove Vlade Srbije sa dr Vojislavom Koštunicom na čelu, 4. aprila znaće se kada će Srbija birati novog predsednika. To bi, po obećanjima novog predsednika republičkog parlamenta i (novog) v. d. predsednika države Predraga Markovića, trebalo da bude „do Vidovdana”, 28. juna. Jedina dilema je, čini se, da li će u istom paketu biti raspisani i lokalni izbori, koji bi morali da se održe „najkasnije mesec dana” pre 24. septembra, kada je 2000. godine izabrana većina opštinskih parlamenata u Srbiji. Lokalnih izbora neće biti samo u onim opštinama, među njima i u Ubskoj opštini, u kojima su, iz raznoraznih razloga, već održani vanredni lokalni izbori.

Dr Miodrag Loma na svečanoj sednici SO Valjevo, 20. marta 2004. (Foto: Ljuba Rankovic)

Ima naznaka da će lokalni izbori ipak ostati za septembar zbog toga što je prethodna, DOS-ova vlast, navodno zbog složene situacije u opštinama na jugu Srbije (Bujanovac, Preševo, Medveđa), promenila izborni sistem, pa su i odbornici lokalnih parlamenata birani po proporcionalnom sistemu. Naravno, gradonačelnik se bira po većinskom sistemu sa posebne liste, dok se predsednici skupština opština i njihovi zamenici, kako i članovi opštinskih veća (nema više izvršnih odbora skupština opština) biraju (uglavnom) iz reda odbornika.
Jednostavnije rečeno, očita je bojazan da bi se u skupštinskim klupama moglo naći previše radikala s obzirom na činjenicu da Šešeljeva SRS, uz Koštuničinu DSS, trenutno najbolje kotira kod birača. To drugim rečima znači da će, najverovatnije, pre raspisivanja lokalnih izbora, doći do izmene Zakona o lokalnoj samoupravi.