prva strana

Nedelja, 27. Septembar 2020.

Revija KOLUBARA - April 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

mediji

izbor

kultura

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Do izbora dva putića

Branko Vićentijević

KUVA SE, KUVA

– Pripremajući se i za buduće lokalne izbore, valjevski ogranak DSS održao je, 29. februara, svoju izbornu skupštinu. Novi predsednik, sa ubedljivo najviše glasova dobijenih od članova prisutnih u sali Valjevske banke, postao je kardiolog Valjevske bolnice dr Milan Nikolić. Dosadašnji predsednik, geodeta Zoran Matić je novi potpredsednik, a novi Opštinski odbor DSS, umesto planiranih 11, ipak ima 12 članova. Ovo zbog toga što su mr Bogdan Blagojević iz „Krušika” i Nebojša Bojanić, novinar TV Valjevo, dobili isti broj glasova. U novom rukovodstvu su, kako je saopšteno na pres konferenciji, po funkciji članovi Glavnog odbora stranke dr Radovan Nenadović i Milan Jeremić, šef Odborničkog kluba DSS u SO Valjevo dr Branko Jeremić i predsednik omladine DSS-a Duško Ranisavljević.

Posle nimalo nežne predizborne kampanje, u kojoj su „popucali svi čirevi”, ali i izborne skupštine koja je „baš odisala” unutarpartijskom demokratijom, legalizmom i legitimitetom, pobedila je lista Zorana Matića, dok su poraženi Jeremići i još poneko uz njih, poput „Krušikovog” inženjera Milovana Gajića (i on je imao listu), koji je u DSS, za razliku od velike većine pobednika, od osnivanja. Osam „disidenata” iz starog Opštinskog odbora, koji su mesecima rukovodstvu stranke u Beogradu bezuspešno pokušavali da ukažu na to da DSS u Valjevu ne radi dobro, nije se mešalo u izbore niti je prihvatalo pozive iz zaraćenih tabora da im se pridruže kao „jezičak na vagi”. Da se dobro ne radi, vele oni, videlo se i na vanrednim parlamentarnim izborima, 28. decembra 2003, kada je DSS u Valjevu i Kolubarskom okrugu, bez obzira na to što je, kao retko gde u Srbiji, pobedila SRS, dobila „nekoliko hiljada glasova manje” nego na neuspešnim predsedničkim izborima kada se za prvog čoveka Srbije kandidaovao lider stranke dr Vojislav Koštunica. Odgovor tadašnjih čelnika Opštinskog i Okružnog odbora DSS, dat na postizbornoj konferenciji za novinare, bio je da se „babe i žabe” ipak ne mogu sabirati. Ostalo je jedino nejasno ko su babe, a šta su žabe u toj situaciji.

Pojedini „legalisti” su, dakle, na izbornoj skupštini stranačkog ogranka u Valjevu poginuli od oružja koje su, koliko pre dve godine, sami proizveli. Tada je trebalo, po svaku cenu, skloniti dotadašnjeg predsednika Jovana Radojičića, koji je stranku vodio u najtežem periodu njenog postojanja. Oni koji su tada na taj način izabrani sada su trijumfovali, kao metlom su „počistili” svoje dojučerašnje istomišljenike. Ko zna zbog čega je to dobro, kao i to što se sve odigra(va)lo u prisustvu beogradskog gubernatora iz stranačke centrale, pravnika Miloša Aligrudića.